Cultura în vremuri de restrişte. Măsuri de sprijinire a lucrătorilor din domeniul cultural în Germania

Mona Lisa cu mască de protecţie. Petiţie pentru ajutorarea liber-profesioniştilor (screenshot)

Teatrele, librăriile şi operele sunt închise, lecturi publice suspendate.

Persoanele active în domeniul cultural - fotografi, actori, scriitori, publicişti, muzicieni, artişti, pictori etc. etc. - sunt o categorie socială extrem de vulnerabilă, ameninţată de precaritate financiară.

Your browser doesn’t support HTML5

Cultura în vremuri de restrişte



De aceea, Klaus Lederer care răspunde de cultură în cadrul executivului al landului Berlin a pledat nu numai pentru securizarea infrastructurii culturale, ameninţată de criza provocată de coronovirus, ci şi pentru sprijinirea oamenilor de cultură. „Infrastructura culturală”, a spus Lederer (postului de radio-TV, RBB24), „constituie un element central pentru buna funcţionare a unei societăţi democratice”.

Piață în Berlin, 21 martie 2020


Luni, guvernul federal a luat decizii singulare în vederea amortizării şocului economico-financiar, provocat de epidemie. În consecinţă, se va crea un fond special de 156 de miliarde de euro, destinat familiilor nevoiaşe, chiriaşilor, liber-profesioniştilor şi firmelor mici şi mijlocii. Artişti, actori, muzicieni, scriitori, taximetrişti şi alte categorii de liber-profesionişti sunt ameninţaţi de un colaps financiar. Dacă această categorie de cetăţeni nu-şi mai poate plăti chiriile, proprietarii nu au voie să treacă la evacuări forţate. Firmele mici vor primi în următoarele 3 luni un ajutor lunar de 15.000 de euro.

Potrivit statisticilor, în Germania există 2,2 milioane de persoane care fac parte din categoria liber-profesioniştilor din domeniul artistic, muzical, literar şi plastic. Într-o petiţie adresată ministrului federal de finanţe, iniţiată de tenorul David Erler, semnată, până marţi, de 276.122 de persoane, se cere insistent sprijinirea nebirocratică şi rapidă a artiştilor liber-profesionişti. Ministrul federal al economiei a precizat că în pachetul de ajutorare stabilit, pentru liber-profesionişti este prevăzută suma de 50 de miliarde.

Monika Grütters, care deţine în guvernul federal funcţia de secretar de stat pentru cultură, a confirmat anunţul ministrului economiei. Totodată, ea a lăudat felul cum au reacţionat colegii ei, afirmând într-o declaraţie:

„Rar se întâmplă să vezi un asemenea gest de recunoaştere colectivă pentru ceea ce realizează artiştii şi artistele, creatorii de bunuri culturale. Mulţi au înţeles că întreaga creaţie culturală nu este un lux pe care-l achiziţionezi doar în vremuri bune. Ei au înţeles că ea este un bun la care nu se poate renunţa pentru că ea constituie o expresie a supravieţuirii, a umanismului.”

Străzi pustii în Berlin, 21 martie 2020

Între timp s-a aflat că, într-o primă fază, liber-profesioniştii din domeniul cultural vor primi 5.000 de euro. Abia după 6 luni pot solicita un nou sprijin. Suma prevăzută e socotită prea mică. Consiliul Muzicienilor (Musikrat) a cerut cel puţin 6.000 de euro. Tenorul David Erler, care a lansat petiţia sus amintită, merge şi mai departe, cerând statului să asigure tuturor categoriilor sociale defavorizate, lovite de epidemie, un venit lunar minim garantat.