Persoanele active în domeniul cultural - fotografi, actori, scriitori, publicişti, muzicieni, artişti, pictori etc. etc. - sunt o categorie socială extrem de vulnerabilă, ameninţată de precaritate financiară.
Your browser doesn’t support HTML5
De aceea, Klaus Lederer care răspunde de cultură în cadrul executivului al landului Berlin a pledat nu numai pentru securizarea infrastructurii culturale, ameninţată de criza provocată de coronovirus, ci şi pentru sprijinirea oamenilor de cultură. „Infrastructura culturală”, a spus Lederer (postului de radio-TV, RBB24), „constituie un element central pentru buna funcţionare a unei societăţi democratice”.
Luni, guvernul federal a luat decizii singulare în vederea amortizării şocului economico-financiar, provocat de epidemie. În consecinţă, se va crea un fond special de 156 de miliarde de euro, destinat familiilor nevoiaşe, chiriaşilor, liber-profesioniştilor şi firmelor mici şi mijlocii. Artişti, actori, muzicieni, scriitori, taximetrişti şi alte categorii de liber-profesionişti sunt ameninţaţi de un colaps financiar. Dacă această categorie de cetăţeni nu-şi mai poate plăti chiriile, proprietarii nu au voie să treacă la evacuări forţate. Firmele mici vor primi în următoarele 3 luni un ajutor lunar de 15.000 de euro.
Potrivit statisticilor, în Germania există 2,2 milioane de persoane care fac parte din categoria liber-profesioniştilor din domeniul artistic, muzical, literar şi plastic. Într-o petiţie adresată ministrului federal de finanţe, iniţiată de tenorul David Erler, semnată, până marţi, de 276.122 de persoane, se cere insistent sprijinirea nebirocratică şi rapidă a artiştilor liber-profesionişti. Ministrul federal al economiei a precizat că în pachetul de ajutorare stabilit, pentru liber-profesionişti este prevăzută suma de 50 de miliarde.
Monika Grütters, care deţine în guvernul federal funcţia de secretar de stat pentru cultură, a confirmat anunţul ministrului economiei. Totodată, ea a lăudat felul cum au reacţionat colegii ei, afirmând într-o declaraţie: