Cum a fost sărbătorită Ziua cămășii ucrainene la Chișinău

La Chișinău a fost organizat un eveniment dedicat celei de-a XI-a aniversări a Zilei Cămășii Ucrainene Vîșivanka.

Vîșivanka, așa cum spun ucrainenii cămășii populare, este sărbătorită anual, în a treia zi de joi din luna mai. Tradiția a pornit de la studenții Facultății de Istorie, Științe Politice și Relații Internaționale de la Universitatea din Cernăuți.
 

Evenimentul a adunat în Scuarul Catedralei „Nașterea Domnului” zeci de etnici ucraineni din toate colțurile Republicii Moldova și refugiați din țara vecină.

Colective ale etnicilor ucraineni, îmbrăcați în cămăși naționale, au interpretat cântece și dansuri populare ucrainene.

Ambasadorul Ucrainei, Marko Șevcenko, și soția sa, Olesia Șevcencko, admiră prestațiile ansamblurilor etnicilor ucraineni. 

La eveniment a participat și președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu. Cu câteva ore înainte, Grosu a anunțat că Legislativul va adopta, în viitorul apropiat, o declarație de condamnare a Rusiei pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni

Au ținut discursuri membrii delegației pentru relații interparlamentare cu Republica Moldova din cadrul Radei Supreme a Ucrainei, Mihail Raduțki și Mikola Stefanciuk, veniți la Chișinău. 
 

Participanții au adus cu ei steaguri ale Ucrainei, R. Moldova și ale Uniunii Europene. 

Un dans popular ucrainean prezentat de ansamblul de dans „Vodograi” din orașul Edineț. 

O familie îmbracă în straie tradiționale ucrainene. 

Valentina Moraru îmbrăcată într-o cămașă ucraineană realizată în stilul Borșciov, popular în Bucovina. Potrivit legendelor populare, apariția cămășilor Borșciov este o consecință a atacurilor turcilor și tătarilor din secolele XV și XVII, în semn de doliu, femeile au început să-și brodeze cămășile cu fir negru. Inițial, ele utilizau doar ață neagră, odată cu trecerea anilor au început să adauge și alte culori. 

Refugiate ucrainene în R. Moldova, care cântă împreună cu vocaliști de pe scenă. 

Valentina, o refugiată din Mariupol.

Steagul Ucrainei împletit în părul unei tinere venite la eveniment. 

Ucrainenii din R. Moldova au marcat vineri Ziua Internațională a bluzei ucrainene. Participanții, îmbrăcați în port tradițional ucrainean, au cântat și dansat pe ritmuri tradiționale.