„Cum a furat Dodon, din timp, 4% din voturi la viitoarele alegeri” (Iulian Chifu/adevărul.ro)

Noutăți în presa din România.

G4Media anunță că România a pregătit un nou transport de vaccinuri anti-COVID oferite gratuit pentru Republica Moldova. În total, din România vor fi ajuns dincolo de Prut 305.000 de doze, la care se adaugă echipamente și medicamente.

Your browser doesn’t support HTML5

Presa din România: Dodon, diaspora și alegerile

Analistul Iulian Chifu detaliază pe blogurile Adevărul „cum a furat Dodon, din timp, 4% din voturi la viitoarele alegeri generale”. E vorba de sporirea numărului de secții de vot în Transnistria, știut fiind că, la alegerile prezidențiale, fără măsuri ca acum, ponderea voturilor transnistrene a fost de 2%. Acum, poate fi dublă, fiind și strâns supravegheată în direcția intereselor noii alianțe electorale socialiști-comuniști. Dar „gestul va enerva şi mai mult alegătorii din diaspora”, scrie Chifu. Igor Dodon i-a numit deja pe cei din diaspora „electorat paralel”. Și i-a antagonizat, cu riscul ca ei să facă acum ce a făcut diaspora românească în 2019 : n-au avut unde vota în țările unde se află ? și-au mobilizat masiv familiile din țară și … au câștigat împotriva lui Liviu Dragnea. Apoi, rămăsese o anume ambiguitate : guvernul actual de la Chișinău lucrează pentru Dodon, sau pentru Maia Sandu ? și părea că înclină spre cea din urmă. Acum e clar : cu toate armele, împotriva Maiei Sandu. Un ultim autogol : Dodon și-a spulberat și șansa de a-și rotunji ponderea în viitorul Parlament după redistribuirea voturilor către partide mici cu care să se alieze. Nu vor fi. Așa cum a așezat bătălia electorală, vor trece de 6% numai partidele mari : cele care o susțin pe Maia Sandu și ei, socialist-comuniștii.

La București, ia amploare scandalul contractului de salubritate de la sectorul 1. Primarul Clotilde Armand (USR) anunță pe Facebook (și Aktual24 preia) că, oricât ar părea de incredibil, incredibil, nu există niciun contract cu firma Romprest. Adicpă niciun contract valid. În 2012, instanța a dat sentință definitivă că contractul semnat, pe 25 de ani, cu exclusivitate și tot felul de clauze avantajante, de către primarul liberal din 2008 Andrei Chiliman este nelegal, a încălcat legislația privind licitațiile publice. Stupefiant este că sentința a fost pusă la sertar, iar contractul nu a fost invalidat nici până azi. Va încerca să o facă Clotilde Armand, dar, se teme Dan Tăpălagă într-o analiză atent documentat de pe G4Media, procesul ar putea dura ani de zile. Practic, spune el, „Clotilde Armand a fost lăsată din brațe în războiul de uzură cu Romprest de către premierul Florin Cîțu (PNL), care a impus decizia sa politică și celorlalți parteneri de coaliție de la USR și PLUS”. Ce se ascunde dedesubt ? O prea veche „prietenie” între liberali și Romprest, care a ajuns nu doar finanțator al partidului, ci și în acționariatul Companiei Naționale de Aeroporturi, infrastructură strategică a statului român. Între timp, Primarul Armand este supusă, scrie tot Tăpălagă, „unor presiuni și campanii de linșaj mediatic (și nu numai !) de tip mafiot, de neimaginat în orice țară civilizată. La toate acestea se adaugă atacurile furibunde ale PSD”. Deocamdată, Armand „a pierdut o bătălie, dar ca om politic are mai mult de câștigat decât de pierdut din episodul Romprest”.