Cum a început marcarea Zilei Independenței la Chișinău
În discursul de Ziua Independenței, președinta Maia Sandu și-a îndemnat concetățenii să creadă în forțele proprii și să nu se oprească la mijloc de drum: „Dacă unii vor întreba la ce folosește libertatea și democrația când prețurile cresc, le vom răspunde: libertatea noastră ne face mai puternici, ne dă voce, demnitate și putere, ne face să stăm drepți, să nu ne temem și să judecăm după interesul nostru propriu, nu după dictatul cuiva de afară.”
Republica Moldova marchează împlinirea a 31 de ani de la proclamarea independenței într-un context regional complicat din cauza crizei energetice, dar și a războiului lansat de Rusia în statul vecin, Ucraina.
Ziua Independenței este marcată prin organizarea mai multor manifestații pe parcursul întregii zile de 27 august, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău (PMAN).
Programul oficial dedicat Zilei Independenței se va încheia cu un concert, la care vor evolua mai mulți artiști, printre care Cristofor Aldea-Teodorovici, Formația Zdob și Zdub & Frații Advahov și Ansamblul de Muzică Populară „Fluieraș”.
Spre deosebire de alți ani, de pe scena instalată în PMAN a vorbit de această dată doar președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Manifestările au inclus concerte și defilarea fanfarelor prezidențială și a ministerului de interne, nu însă și o paradă militară.
Ministrul culturii, Sergiu Prodan, și consiliera prezidențială pentru cultură și relații interetnice, Angela Erizanu Brașoveanu, la manifestările de Ziua Independenței. Festivitățile au loc sub genericul „Țară mică, inimă mare”, un slogan lansat la începutul primăverii, când R. Moldova și-a deschis granițele pentru primirea refugiaților din Ucraina, confruntată cu o invazie rusească neprovocată.
Mai mulți cetățeni au venit în PMAN din primele ore ale dimineții, îmbrăcați în haine naționale.
La festivitățile de Ziua Independenței, au venit în PMAN și activiști unioniști, cu steagul României.
Mulți părinți și-au adus la festivitățile din PMAN și copiii.