Subiectele de la cele trei probe – lectură, matematică și științe – nu sunt publicate integral, dar pe teme, iar instituțiile de învățământ care participă la această evaluare semnează contracte de confidențialitate.
Evaluarea este realizată prin intermediul unui soft specializat. „Inițial, toți elevii au aceleași teste. Ulterior, sistemul poate modifica gradul de dificultate a itemilor, în funcție de răspunsurile pe care le dau elevii, adică se adaptează după performanța elevului”, a explicat Europei Libere analistul de date PISA, Stanislav Cibotaru.
Potrivit expertului, sistemul alege la întâmplare școlile și elevii care participă la testare, astfel încât să nu fie rezultatele să nu fie influențate. „În momentul în care o țară încearcă să trișeze, acest lucru se vede foarte ușor. E o rușine globală ca o țară să trișeze la testarea PISA”, a spus Cibotaru.
Jurnaliștii Europei Libere din România au selectat de pe site-ul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care organizează testele PISA, câteva dintre subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii în 2022.
La matematică, una dintre probleme se referă la un camion pentru mutări. Sunt explicate dimensiunile acestuia și ale cutiilor pe care le folosesc oamenii care doresc să se mute. Elevii trebuie să afle câte cutii medii încap în camion.
La problema legată de cumpărarea unei mașini, elevilor li se dau mai multe informații despre costul unei mașini, întreținerea ei și combustibil.
În a doua întrebare, folosindu-se de un calculator integrat în pagina web, elevii trebuie să afle care dintre cele patru opțiuni de mașină ar fi mai ieftină. Într-un final, ei trebuie să calculeze un preț aproximativ de revânzare.
Analistul de date PISA, Stanislav Cibotaru, spune că aceste teste nu sunt menite de a determina nivelul IQ al elevilor, dar de a vedea cum se descurcă în situații din viața reală.
Nu o să vi se ceară să scrieți teorema lui Pitagora
„La matematică, nu o să găsiți itemi de tipul «rezolvați ecuația respectivă». O să vi se spună că vreți să construiți o casă și fundamentul casei este de această formă, aveți acești bani și materialele de construcție costă atât. O să vă ajungă resursele pe care le aveți ca să ridicați casa? Sunt probleme în care trebuie să vă utilizați cunoștințele. Nu o să vi se ceară să scrieți teorema lui Pitagora”, a precizat expertul.
Stanislav Cibotaru susține că, împreună cu specialiștii de la Ministerul Educației urmează să analizeze rezultatelor obținute de elevii moldoveni, care s-au dovedit slabe. Doar fiecare al doilea elev de 15 ani din R. Moldova atinge cel puțin nivelul minim de competențe la lectură și științe și doar 44,3% – la matematică.
„O să facem o analiză statistică, pentru a vedea cum progresează elevii la general. Baza itemilor este foarte mare și, din acest motiv, avem multă informație care poate fi comparată la nivel internațional. Ministerul Educației trebuie să își orienteze politicile educaționale pentru a soluționa problemele identificate în urma testării”, a spus analistul de date PISA, Stanislav Cibotaru.
Testarea PISA 2022 a fost efectuată în lunile martie – mai al anului trecut. În R. Moldova au participat circa 6.800 de elevi de 15 ani, ceea ce reprezintă aproximativ 23% din numărul total al elevilor de această vârstă.
Rezultatele plasează R. Moldova pe locul 45 din 81 de țări, în urma Bulgariei, Mongoliei, Kazahstanului și României. În fruntea clasamentului sunt Singapore, Japonia, Coreea de Sud, Estonia, Elveția și Canada.
OCDE deja pregătește întrebările pentru testarea PISA care va fi desfășurată în 2025, rezultatele urmând să fie publicate în decembrie 2026.
### Vezi și... ### Republica Moldova obține rezulte mai slabe la testul internațional PISA