Cum au votat ucrainenii stabiliți în Moldova?

Festivalul 'IaMania' la Holercani în 2016

Din totalul de aproximativ 50 de mii de ucraineni cu drept de vot, la scrutinele electorale anterioare au participat doar 2-3 mii de persoane.

Luna aceasta în Ucraina au loc alegeri prezidențiale. Potrivit consulatului ucrainean de la Chișinău, în R. Moldova trăiesc circa 50 de mii de persoane cu drept de vot în Ucraina. 90% din aceștia trăiesc în regiunea transnistreană. Nu este însă de așteptat ca participarea la vot să fie mai mare de câteva mii.

Etnicii ucraineni constituie cea mai numeroasă minoritate din R.Moldova. În statisticile oficiale figurează aproape 200 de mii de persoane. Dar numai o pătrime din numărul acestora pot participa la alegerile organizate pe teritoriul Moldovei de autoritățile de la Kiev, deoarece Ucraina nu acceptă deținerea dublei cetățenii. Majoritatea persoanelor care au acte de identitate ucrainene locuiesc în Moldova în baza permisului de ședere. Este și cazul Lesei Galețchi, care a venit în Moldova acum opt ani și de atunci niciodată nu a participat la alegeri.

Lesea Galețchi: „Pentru cine să votez, dacă eu nu am încredere în acești candidați, din această cauză nici nu-mi dau votul și nici părinții nu reușesc să mă convingă. Vârstnicii se mai interesează și unii au încredere, dar eu sunt tânără și stiu că nimic nu se va schimba. Când locuiam în Ucraina, votam, aveam încredere, dar acolo și influența este mai mare, prietenii, rudele, televizorul, acuma eu nu mai știu noutățile, deși citesc și întreb părinții, dar acolo când trăiești în fiecare zi ceva se întâmplă, cineva ceva face, fie bine, fie rău.”

Din totalul de aproximativ 50 de mii de ucraineni cu drept de vot, la scrutinele electorale anterioare au participat doar 2-3 mii de persoane, pentru care cele două secții de votare deschise pe teritoriul Moldovei sunt suficiente, susțin reprezentanții Ambasadei Ucrinei la Chișinău. Lucrurile vor fi la fel și în cazul prezidențialelor de la sfârșitul lunii martie, afirmă șeful secției consulare din cadrul Ambasadei, Mihailo Harișin. El explică prezența modestă prin distanța prea mare până la secțiile de votare. 90% din votanți locuiesc în stânga Nistrului, unde autoritățile ucrainene nu pot deschide secții de votare, acestea fiind permise doar pe teritoriul consulatului și al ambasadei.

Mihailo Harișin: „Motivele sunt pur geografice. Oamenii locuiesc la distanțe mari de secțiile de vot și nu toți își permit financiar sau nu au timp să meargă la Chișinău sau la Bălți ca să voteze. Mulți sunt pensionari și evident că le este imposibil să se deplaseze. Tineri în mare parte sunt plecați.”

Expertul IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi, specializat pe teme de securitate, invocă și un alt motiv care explică pasivitatea participării ucrainenilor din Moldova la vot. Faptul că locuiesc în regiunea transnistreană, teritoriu controlat de Federația Rusă îi face pe locuitorii acesteia, indiferent de etnie, mai apropiați de valorile rusești decât de cele din țara de origine.

Rosian Vasiloi: „Îmi pare rău să fac această constatare, fix cum numesc eu cetățenii R.Moldova, mare parte a lor în regiunea transnistreană, dar care sunt în realitate numai deținători de pașapoarte, fix așa se întâmplă și cu cetățenii Ucrainei care locuiesc în regiunea transnistreană. Explicația mea este că e o scăpare din partea autorităților din Ucraina. Autoritățile ucrainene de după independență și cel puțin până în 2014 nu și-au bătut capul de diasporă. Și eu văd cum încearcă acum Ambasada să amelioreze această situație, dar eu cred că e prea mult timp pierdut și de recuperat nu că este imposibil, dar o să fie foarte greu să readucă la ei spiritul acesta de ucrainean, de hohol dacă doriți.”

Pe data de 31 martie în Ucraina vor avea loc alegeri prezidențiale. Comisia Electorală ucraineană a înregistrat un număr record de candidaţi pentru alegerile prezidenţiale, 44 de concurenți. Doar o mica parte dintre acestia sunt cunoscuti potentialilor alegatori din R.Moldova.