Cum a finanțat cimentul francez Statul Islamic și care e riscul atragerii Israelului în războiul din Ucraina

ISRAEL – Evreu ultraortodox înfășurat cu un steag ucrainean la Zidul Plângerii în Ierusalim.

Axa Moscova-Tehran modifică peisajul geopolitic, iar expertiza Israelului în domeniul apărării, în special cea a ‘Domului de Fier’ (‘Iron Dome’), s-ar putea dovedi esențială pentru Ucraina. 

Cum o estimează, la Londra, The Daily Telegraph, folosirea dronelor kamikaze iraniene de către Rusia ar putea atrage Israelul în război.

Israelul ar fi atunci un aliat de temut al Ucrainei, folosindu-și expertiza de neegalat în doborârea dronelor Teheranului.

Circulă, de asemenea, speculații cu privire la ceea ce poate obține Iranul în schimbul livrărilor sale de arme ieftine, dar distrugătoare, și în special despre felul în care Rusia ar putea ajuta programul nuclear al Teheranului, care avansează rapid. După numeroasele atacuri cu drone asupra orașelor ucrainene, Israelul se confruntă acum cu presiuni imense de a se alătura Statelor Unite și Europei pentru a furniza tehnologie militară Ucrainei.

### Vezi și... ### Iranul neagă că a furnizat Rusiei arme „care să fie folosite” împotriva Ucrainei

Oficialii ucraineni fac un lobbying intens pe lângă Israel pentru a obține tehnologie de apărare aeriană, în timp ce un ministru al guvernului israelian a încălcat o regulă nescrisă duminică, susținând public necesitatea sprijinului armat pentru Ucraina.

Totuși, o astfel de decizie ar putea spulbera relația extrem de delicată a Israelului cu Rusia, care până acum a închis ochii la operațiunile armatei israeliene în Siria împotriva forțelor susținute de Iran.

Moscova amenință de asemenea că ar putea închide Agenția Evreiască (Jewish Agency) din Rusia, ceea ce ar distruge eforturile de a facilita emigrarea evreilor ruși în Israel.

Pe deasupra, se zvonește că oficialii israelieni sunt îngrijorați de faptul că o poziție deschisă împotriva Rusiei și în favoarea Ucrainei ar putea destabiliza populația sa de circa nouă milioane, care include aproximativ un milion de evrei ruși și jumătate de milion de ucraineni.

În acest timp, Australia a anunțat că renunță la ideea de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului. Canberra “revine astfel asupra unei decizii controversate” luate în 2018 de precedentul guvern conservator al lui Scott Morrison, informează Sydney Morning Herald.Problema statutului final al Ierusalimului trebuie rezolvată prin negocieri de pace între Israel și poporul palestinian”, a declarat ministra australiană de externe Penny Wong.

Pe front, în acest timp, Bielorusia continuă să slujească drept platformă logistică pentru aliatul său rus, așa cu a făcut de la începutul invaziei din Ucraina. Pe 24 februarie, trupele Moscovei au pornit de acolo, într-o încercare nereușită de a cuceri capitala ucraineană, Kiev. Pe 10 octombrie, o parte din valul de rachete care a căzut peste Ucraina a venit și de pe teritoriul bielorus. O săptămână mai târziu, tocmai din Bielorusia au fost lansate „dronele kamikaze” care au lovit Kievul luni, 17 octombrie, așa cum au arătat autoritățile ucrainene.

Ce sunt dronele kamikaze/sinucigașe

  • Dronele Shahed-136 de producție iraniană au fost folosite de Rusia pentru prima dată în războiul din Ucraina în septembrie 2022.
  • Sunt cunoscute drept drone kamikaze, sau sinucigașe. Analogia mai corectă este cu o rachetă mică de croazieră, cu o capacitate distructivă relativ limitată.
  • Au o sarcină utilă de 50 kg de explozibil. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Rusia ar fi cumpărat 2.400 astfel de drone.
  • Dronele Shahed-136 „sunt greu de interceptat în mod constant”, dar viteza lor este mică în comparație cu a rachetelor de croazieră, ceea ce înseamnă că apărarea aeriană „va avea întotdeauna o șansă”. (Justin Bronk, expert militar, Institutul RUSI, Londra)
  • Folosirea dronelor kamikaze pare să confirme speculațiile că Rusia nu mai are multe rachete ghidate.
  • Potrivit unei evaluări ucrainene (14 octombrie 2022), Moscova și-a epuizat aproximativ două treimi din stocuri. Ar fi rămas cu numai 124 din 900 de rachete Iskander cu rază medie de acțiune.
  • Dronele kamikaze/sinucigașe sunt mai eficiente împotriva unor ținte statice precum infrastructura energetică și de comunicații, decât împotriva armatelor în mișcare. (The Guardian, 17 octombrie 2022)

Bielorusia atrasă în război?

Bielorusia, cum o constată Le Monde, face un pas în plus spre implicarea directă în războiul din Ucraina. După anunțul înființării unei structuri militare comune între Rusia și Minsk, se pare că acum este în desfășurare o „mobilizare ascunsă”, potrivit ziarului independent bielorus Nașa Niva.

Până acum, armata bielorusă nu a participat la luptele de pe teritoriul ucrainean, dar teama de implicarea sa directă în conflict și de deschiderea unui nou front în nordul țării a crescut și mai mult de când dictatorul Aleksandr Lukașenko a anunțat pe 10 octombrie crearea unui grup militar comun cu Rusia.

### Vezi și... ### Armata din Belarus și trupele rusești vor alcătui un grup militar regional

Firma franceză Lafarge pledează „guilty” că a sprijinit Daesh și va plăti 780 de milioane de dolari

„Firma franceză de ciment Lafarge pledează vinovată că a conspirat pentru a sprijini Statul Islamic” este titlul mare în The Wall Street Journal. „Lafarge va plăti 778 de milioane de dolari într-un dosar care marchează istoria, potrivit Ministerului Justiției, fiind prima dată când procurorii SUA au dat în judecată o companie străină pentru că a sprijinit o organizație teroristă”, adaugă în subtitlu cotidianul afacerilor.

Compania franceză a recunoscut în fața unui tribunal federal din New York că ea și fosta sa filială siriană s-au făcut vinovate de „finanțarea Statului Islamic și a unui grup afiliat Al-Qaeda pentru a-și proteja fabrica de ciment din Siria”, precizează ziarul din New York. Faptele au fost comise în Siria între 2012-2014. În acei ani, Lafarge și-a păstrat fabricile de ciment în funcțiune în nordul sirian controlat de Statul Islamic, ba chiar a plătit milioane de dolari sub formă de mită pentru a putea continua să funcționeze, alimentând astfel cuferele Statului Islamic, ba chiar și banditismul pur și simplu.

Înțelegere banditească cu Statul Islamic

Cazul a dezvăluit „o criminalitatea corporatistă de o perversitate fără precedent”, a declarat procurorarea generală adjunctă a SUA, Lisa Monaco.

„În mijlocul unui război civil, Lafarge a luat decizia de neconceput de a pune bani în mâinile Statului Islamic [...]”, a acuzat și Breon Peace, procuror federal, citat de britanicul Financial Times.

„A făcut acest lucru nu doar pentru a obține permisiunea de a-și menține în funcțiune fabrica de ciment – ceea ce ar fi fost oricum destul de discutabil – ci și pentru a obține un profit economic din relația sa cu Daesh, prin care se aștepta să-și distrugă concurenții.” Potrivit autorităților federale SUA, Lafarge a încheiat un „acord de împărțire a veniturilor” cu Daesh care, prin blocarea importurilor de ciment turcesc în zonele aflate sub controlul său și prin impozitarea ofertei concurente, le-ar fi permis francezilor să-și majoreze prețurile, explică Financial Times.

„În vreme ce alte multinaționale părăseau țara, Lafarge a luat decizia calculată de a rămâne”, amintește The New York Times care arătase incă din 2018 cum compania, care face parte din grupul elvețian Holcim din 2015, a „încălcat toate legile imaginabile”, totul fiind dovedit pe baza documentelor judecătorești franceze.

Și în Franța, cum a scris-o în detaliu Libération, Curtea de Casație a decis că Lafarge, gigantul cimentului, poate fi urmărit în justiție pentru „complicitate la crime împotriva umanității

Kanye West vrea să cumpere rețeaua socială Parler

Compania-mamă a Parler, o platformă foarte populară printre conservatori în SUA, a anunțat înțelegerea luni, relatează CNN.

Asta vine după ce rapperul american pro-Trump (omul care a reușit să o exaspereze până și pe Kim Kardashian și care, în 2020, chiar anunțase că va candida la președinția SUA) și-a văzut blocat temporar contul de Twitter în această lună din cauza unei postări antisemite.

Această achiziție, ca urmare a înființării de către Donald Trump a platformei Truth Social și a preluării Twitter de către CEO-ul Tesla, Elon Musk, „arată cum un grup mic de bogați, unii proscriși sau suspendați de pe rețelele de socializare obișnuite pentru remarci inacceptabile, încearcă să obțină controlul asupra unor platforme sociale cu scopul de a întări ceea ce ei numesc „libertatea de exprimare””.