Cum dai speranță prin artă: un pictor italian luminează comunitățile ucrainene devastate de război

Un porumbel cu o ramură de măslin în culorile naționale ale Ucrainei pictat pe carcasa unui tanc rusesc distrus în satul Dmitrovka de lângă Kiev, 30 ianuarie.

Artistul urban Tvboy, pseudonimul lui Salvatore Benintende, a vizitat Ucraina, unde lucrările sale au un mesaj de speranță, pace și libertate în țara devastată de război.
 

O femeie și un copil privesc pictura murală a lui Tvboy pe peretele unei școli din Bucea care înfățișează o fată pictând un simbol al păcii

Exponent al mișcării italiene Neopop, Tvboy a scris despre experiența sa: „Doar vizitând Ucraina am înțeles cu adevărat puterea și vitejia acestui popor”.

Un porumbel al păcii pictat de Tvboy pe un zid din Irpin.

„Ca tribut pentru victimele acestui război, am vrut să las un semn al trecerii mele pe străzile de la Kiev, Bucea și Irpin, orașe care poartă cicatricile atacurilor rusești”, spune el. 

O altă pictură murală a lui Tvboy pe un zid din Bucea arată a un copil pictând o lozincă anti-război.

„Mesajul fiecărei lucrări e unul al renașterii și  speranței, în speranța că acest conflict se va termina cât mai repede”, a scris Tvboy pe website-ul său oficial.

Anastasia, de patru ani, imită gestul copilului încălzindu-se la foc. Artistul Tvboy, care e născut la Palermo, spune că e inspirat de arta pop americană și lucrează cu predilecție în spațiile publice.

Pictura înfățișând o femeie în vârstă ce coase steagul Ucrainei de cel al Uniunii Europene se află pe peretele unui adăpost improvizat care pune la dispoziție oamenilor căldură și electricitate în timpul întreruperilor de electrictate -- așa-numitele „puncte de invincibilitate.”  


 

O altă pictură pe un „punct de invincibilitate” din centrul orașului Bucea.

O fetiță și un soldat pictat pe zidul Casei de Cultură de la Irpin, avariată în timpul invaziei și ocupației ruse.