Continuă schimbările de personal în posturi-cheie inițiate de guvernarea PAS, sub bagheta președintei Maia Sandu. După alte instituții importante, i-a venit azi rândul Serviciului de Informații și Securitate să capete un șef nou – Parlamentul a aprobat demisia lui Alexandr Esaulenco și a pregătit instalarea în locul lui a unui apropiat al liderilor puterii actuale, fostul lucrător la oficiul din Moldova al Fundației Soros Alexandru Musteață. O relatare pe această temă am primit de la Valentina Ursu:
Your browser doesn’t support HTML5
Victor Munteanu, director de programe de drept la Fundația Soros-Moldova, crede că Alexandru Musteață și-a asumat o misiune foarte dificilă:
„Pentru că la moment ne aflăm într-o situație deosebit de problematică în ceea ce privește securitatea Republicii Moldova din toate punctele de vedere, atât securitatea militară, cât și securitatea energetică, securitatea alimentară – toate sunt puse la grea încercare și această instituție este chemată să protejeze țara, este nevoie de foarte multă pricepere, dibăcie, minte. Din păcate, această structură o asociem doar cu informarea și colectarea de date, nu este chiar așa, este mult mai amplu.”
Europa Liberă: Puterea și-a dorit totdeauna să aibă influență asupra acestei instituții în stat?
Victor Munteanu: „I-ar fi plăcut puterii politice să aibă un control mai rigid asupra acestei instituții, dar nu i-a reușit întotdeauna. Sper că de data aceasta ambele părți se vor limita la o interacțiune așa cum o prevede legea și limitele cadrului normativ.”
Analistul politic Nicolae Negru a declarat Europei Libere că Serviciul de Informație și Securitate trebuie să facă față mai multor provocări, ținând cont de fragilitatea securității din regiune.
„În primul rând, privind la contextul în care ne aflăm, războiul Rusiei împotriva Ucrainei și ne aflăm în pericol real, noi ne declarăm neutri, dar nu avem nicio garanție a acestei neutralități și avem armata Rusiei pe teritoriul Republicii Moldova. Prin urmare, Serviciul de Informație și Securitate îndeplinește o funcție crucială pentru existența statului Republica Moldova. În al doilea rând, este important acum, când actuala guvernare și-a pus acest scop de reformare a sistemului din justiție, procuratură ș.a.m.d., când se caută miliardul, când se încearcă a pune Republica Moldova pe acest curs al integrării europene - a și depus cerere Republica Moldova -, desigur că Serviciul de Informație și Securitate joacă și aici un rol foarte important pentru curățarea așa-zisului sistem, pentru asigurarea acestor reforme și acestui curs european, ca nu cumva să deraieze cum a deraiat prin alte părți, ca să fie preîntâmpinată această posibilă capturare a instituțiilor statului de către oligarhii care acum unii sunt fugari, unii au rămas aici, în Republica Moldova, dar unii, mai ales din cauză că reprezintă nu interesele Republicii Moldova și, uneori, chiar nu interesele lor personale, dar, în virtutea corupției de care dau dovadă, pot fi influențați de anumite state străine, cum ar fi Rusia, de exemplu.”
### Vezi și... ### De ce a demisionat șeful Serviciului de Informații și SecuritateDeputatul socialist Grigore Novac sugerează că la șefia SIS-ului trebuia să vină o persoană din interiorul instituției și că numirea lui Musteață s-a făcut pe criterii politice.
„Să zicem așa, a fost acaparată încă o instituție în stat și ne este teamă să ne gândim ce poate fi cu securitatea statului, pentru că până la urmă un director trebuie să-și impună autoritatea și cunoștințele sale cu efectivul pe care îl conduce. Dacă nu ai această autoritate și nu ai aceste cunoștințe ca să ceri de la subalternii tăi ceva concret, dar suntem în situația când subalternii încă pot să-i dea anumite lecții, atunci asta ne duce la gândul că este destul de grav. Eu chiar îmi doresc să fie pace și liniște în Republica Moldova pe toate dimensiunile, eu aș vrea ca dl Musteață să conștientizeze pe deplin ce anume stă în sarcina lui și ce este securitatea Republicii Moldova, să mediteze foarte și foarte mult, pentru că asta nu este doar o funcție. Responsabilitatea și urmările, și consecințele care pot avea loc, ele pot fi și dramatice, și drastice, și mai puțin plăcute pentru Republica Moldova.”
Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că e nevoie și de un echilibru în relațiile cu Estul și cu Vestul?
Grigore Novac: „Evident. Noi știm că serviciile inteligente uneori acționează inclusiv în afara țării pentru a asigura pacea și liniștea la noi în țară, inclusiv pot asigura și acest echilibru.”
Igor Boțan, director executiv ADEPT, explică criticile și nemulțumirile venite din tabăra opoziției parlamentare:
„Acești politicieni care reprezintă actualmente opoziția parlamentară au un așa-zis nucleu dur de susținători care valorează aproape 30% și, iată, pentru a se menține în jocul politic la un anumit nivel, ei plătesc tribut acestui nucleu dur, îi transmit mesaje că întreprind acțiuni, fac activități pentru ca Republica Moldova să nu se depărteze prea mult din această stare pe care ei o consideră de mijloc - punte între Republica Moldova, punte între Occident și comunitatea asiatică și încearcă să găsească tot felul de argumente, dar multe dintre aceste argumente nu sunt valabile.”