Administrația liceului vizitat de Europa Liberă la câteva zile după încheierea vacanței de iarnă, spune că s-a pregătit încă din vară pentru aplicarea interdicției de a folosi telefoanele la ore, din 2025, dată de ministerul Educației.
Liceul a achiziționat suplimentar peste 20 de boxe pentru depozitarea telefoanelor, pe lângă cele 12 existente deja. În fiecare cabinet a fost plasată o boxă cu numere în care fiecare elev își pune telefonul imediat ce vine la lecții, iar la pauză poate să și-l ia.
Nicolina Cecan este psiholog și, totodată, diriginta clasei a V-a la „Vasile Alecsandri”. Ea ne-a spus că elevii sunt în proces de adaptare la noile cerințe ale ministerului Educației. Iar beneficiile deja se văd.
„Elevii se concentrează mai mult la temele pe care le au. Când stăteau în telefoane, nu comunicau unii cu alții, acum interacționează. Eu cred că este un lucru bun, pentru că la lecție copilul vine să învețe, dar nu să stea pe telefoane pentru jocuri, că nu fac altceva”, a spus Europei Libere profesoara.
Elevii au altă părere
Dar orice interdicție vine la pachet cu tentația de a o ocoli. „Unii elevi au două telefoane, nu ai cum să îi verifici”, spune diriginta.
Totuși Nicolina Cecan este optimistă, mai ales că legea privind interzicerea telefoanelor mobile la ore le dă profesorilor dreptul de a interveni: „Le spun că, dacă nu se conformează, regulamentul nou prevede consecințe, iar această perspectivă îi disciplinează”.
Imediat ce a sunat la recreație, elevii și-au luat telefoanele din boxe. Ei recunosc că nu le este ușor să se adapteze la noile cerințe. „Este secolul XXI și tehnologiile fac parte din viața noastră, ne-au spus ei”.
Dominic Morăraș este elev în clasa a 8-a. Elevul spune că uneori avea tentația să mai scoată telefonul la ore și să-și verifice mesajele.
„Acum deja vin dimineața la școală și știu că trebuie să îl pun în boxă, pe silențios și mi-l iau după ore”, ne-a spus Dominic.
„Nu mi se pare ok, pentru că telefonul este o sursă de informație, pentru mine, foarte bună”, spune despre interdicție o altă elevă, Olivia Roșioru, din clasa a XII-a. „La unele lecții mi-ar trebui ca să verific anumite surse, suntem în secolul XXI, de ce ar trebui interzise telefoanele la ore?”, se întreabă ea.
O restricție benefică pentru elevi și profesori
Daniela Vacarciuc, directoarea liceului „Vasile Alecsandri”, spune că legea privind interzicerea telefoanelor mobile la ore vine să-i sprijine pe profesori, întrucât elevii fac abuz de inteligența artificială.
„Copiii folosesc inteligența artificială la ore și tu vezi că nu sunt gândurile lui, dar nu ai cum să demonstrezi, rezultatele nu sunt obiective. Și iată așa, se învață să trișeze”, spune Vacarciuc.
Ea precizează că se fac și excepții de la regula interzicerii telefoanelor la ore. Regulamentul publicat de ministerul Educației prevede că elevii pot folosi telefoanele, în scop educațional, stabilit de către cadrele didactice. Mai pot fi folosite telefoanele în situații de urgență sau în situații speciale cum ar fi elevii cu maladii cronice care necesită monitorizare permanentă cu diverse echipamente ajutătoare.
Directoarea liceului care este și profesoară de istorie mai amintește un aspect și anume faptul că posibilitatea de a fi înregistrați în orice clipă cu telefonul mobil de către elevi putea intimida unii profesori și crea o atmosferă încordată la ore
„Această lege ne oferă o anumită siguranță, pentru că au fost tentative și până acum de a înregistra profesorul la ore, dar acum mă simt securizată”, spune Daniela Vacarciuc.
Regulamentul publicat de ministerul Educației a fost trimis atât elevilor și profesorilor, cât și părinților pentru informare. În multe școli, asemenea practici există deja de mai mulți ani, dar nu erau reglementate prin lege.
Modificarea a fost făcută la solicitarea părinților și profesorilor, dar și în urma unui sondaj de opinie realizat pe un eșantion de circa 7.000 de persoane, majoritatea cărora s-a pronunțat pentru interzicerea telefoanelor mobile la ore.
Între măsuri educative și pedepse
Regulamentul nou menționează, de asemenea, drepturile și responsabilitățile elevilor și ale cadrelor didactice.
Profesorii sunt în drept să ridice temporar telefoanele mobile sau alte echipamente electronice ale elevilor care încalcă regulamentul privind utilizarea acestora în timpul orelor, după ce au fost aplicate măsuri mai puțin restrictive, precum avertismentele verbale.
Ridicarea telefonului mobil este descrisă drept o măsură educativă și nu o pedeapsă și poate fi aplicată dacă elevul ignoră avertismentul verbal, perturbă lecția prin folosirea telefonului sau îl folosește pentru a-și înregistra pe ascuns învățătorul și colegii, a accesa site-uri nepotrivite sau a distribui conținut.
Managerii instituțiilor de învățământ cu care a discutat Europa Liberă spun că nu au înregistrat asemenea incidente până acum și că orice neînțelegeri au fost depășite pe cale amiabilă.
Interzicerea telefoanelor mobile în școli a fost aprobată în ședința Guvernului din 20 noiembrie. Ulterior, Codul Educației a fost completat cu un articol privind limitarea utilizării telefoanelor mobile și a altor dispozitive, după practicile mai multor țări europene.
Your browser doesn’t support HTML5
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te