Cum funcționează HIMARS, sistemul american de rachete promis Ucrainei

Un sistem de rachete de mare mobilitate (HIMARS), în timpul exercițiului RED FLAG-Alaska 21-1 la Fort Greely, Alaska, 22 octombrie 2020

Washingtonul va furniza Ucrainei un sistem avansat de rachete de artilerie. Iată cum funcționează arma, dar și de ce americanii nu vor pune la dispoziție ucrainenilor sisteme de rachete dotate la capacitatea lor maximă.

Washingtonul va furniza Ucrainei un sistem avansat de rachete de artilerie. Iată cum funcționează arma, dar și de ce americanii nu vor pune la dispoziție ucrainenilor acest sistem de rachete dotat la capacitatea sa maximă.

Pușcași marini americani cu un sistem mobil de lansatoare de rachete (HIMARS) în Carolina de Nord, aprilie 2021

În fotografia de mai sus se vede un sistem mobil de lansatoare de rachete (HIMARS), de felul celor pe care Washingtonul a anunțat că le va trimite Ucrainei. Nu se știe deocamdată câte astfel de unități vor fi trimise Kievului, dar cert este că aceste arme vor îmbunătăți semnificativ capacitatea de apărare a ucrainenilor împotriva invaziei rusești.

O magazie de rachete pentru sistemul HIMARS este încărcată în statul american Wyoming

HIMARS este operat de o echipă formată din trei oameni – un șofer, un trăgător și un comandant. Sistemele de rachete sunt montate pe vehicule cu blindaj de protecție împotriva armelor de calibru mic, dar suficient de ușoare pentru a putea fi transportate și pe calea aerului.

Locul trăgătorului în blindata pe care este montat un sistem HIMARS

Arma americană poate lansa șase rachete de înaltă precizie din familia "MFOM" capabile să lovească o mașină aflată la o distanță de 70 de km, ceea ce depășește cu mult capacitatea lansatoarelor de rachete de fabricație sovietică și rusească. Totuși, nu este clar dacă SUA vor trimite Ucrainei și rachete teleghidate mai scumpe sau doar muniții fără ghidare, mai ieftine.

Un proiectil ATACMS este lansat de un sistem de rachete cu lansare multiplă M270

Sistemul HIMARS este, de asemenea, capabil să lanseze proiectile ATACMS, care cântăresc 1,7 tone și au o rază de acțiune de până la 310 km. Washingtonul a confirmat însă că astfel de rachete cu rază lungă de acțiune nu vor fi livrate Ucrainei.

O rachetă ghidată este lansată de pe un sistem HIMARS pe un poligon de tragere din California, 2017

Kievul a solicitat în repetate rânduri ca Washingtonul să livreze armele HIMARS, dar și sistemele de rachete cu lansare multiplă M270, montate pe blindate cu șenile. Pe 30 mai, președintele american Joe Biden a declarat însă că SUA nu vor trimite Ucrainei „sisteme de rachete care pot lovi Rusia”.

Ulterior, declarația a fost retractată de un oficial al Casei Albe și pe 31 mai președintele Joe Biden a confirmat că Statele Unite vor livra „mai multe lansatoare de rachete performante și muniții ce vor permite [ucrainenilor] să lovească mai precis țintele cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina”.

Un sistem HIMARS în timpul unor exerciții din Okinawa, Japonia (septembrie, 2021)

Eliminarea din lotul pentru Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune ATACMS, ce pot fi lansate de pe sistemul HIMARS, va exclude posibilitatea folosirii armelor americane pentru atacarea orașelor din sud-vestul Rusiei, printre care Voronej sau Rostov-pe-Don.

Chiar dacă există riscul ca rachetele cu o rază de acțiune mai mică (MFOM) să lovească ținte de pe teritoriul rus, aflate la zeci de kilometri de Ucraina, centrele civile majore nu intră în raza lor de acțiune. Kievul a „asigurat” Washingtonul că rachetele americane nu vor fi folosite pentru a ataca obiective de pe teritoriul Rusiei.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | 100 de zile de la începerea invaziei