Cum va împărți Ministerul Agriculturii cele 100 milioane de lei fermierilor afectați de secetă

Ajutorul nu va putea depăși suma de 500 de mii de lei per solicitant și va fi acordat fermierilor care au cultivat grâu sau porumb, iar suprafața afectată de secetă depășește 60%.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat luni, 9 septembrie, că autoritățile au elaborat regulamentul privind modul de distribuire a ajutoarelor financiare pentru agricultorii afectați de secetă.

Eligibili vor fi fermierii care au cultivat porumb sau grâu și au o suprafață afectată de cel puțin 60%.

Potrivit vicepremierului Vladimir Bolea, a fost elaborat un regulament care clarifică criteriile după care fermierii vor primi ajutoarele financiare și care ar putea fi votat la ședința Guvernului din 11 septembrie.

Regulamentul de distribuție a banilor prevede două noțiuni: secetă (umiditate insuficientă în sol) și arșiță (căldură mare). Potrivit ministrului, arșița s-a răsfrânt „într-un mod extraordinar de negativ” asupra raioanelor de nord a țării, care este și „un lucru nemaiîntâlnit”, iar seceta a afectat sudul țării.

Ajutorul urmează să fie acordat agricultorilor care cultivă neapărat porumb și/sau grâu. De asemenea, este obligatoriu ca agricultorii să aibă acte ce constată că seceta sau arșița le-a afectat cel puțin 60% din recolta de porumb și cel puțin 70% din recolta de grâu.

Valoarea maximă de ajutor nu va putea depăși suma de 500 de mii de lei per solicitant. Iar plafonul cumulativ acordat unui fermier în anul 2024 este de 1 milion de lei. Ministerul a introdus această prevedere întrucât în primăvara 2024 au existat 384 de agenți economici care au primit ajutor pentru roada compromisă de calamitățile naturale din anul trecut. „Ca să distribuim banii în mod echitabil și să ajungă în mod egal la toți agricultorii”, a explicat Bolea.

De asemenea, potrivit regulamentului, nu vor fi eligibili fermierii care au terenurile agricole în apropierea unui sistem centralizat de irigare funcțional; cei care au beneficiat de o asigurare subvenționată.

„Ministerul plătește 70% din contravaloarea poliței de asigurare”, a spus Bolea, solicitând agricultorii să se adreseze la companiile de asigurare.

Bolea îndeamnă agricultorii să finalizeze actele cât mai rapid, întrucât odată ce regulamentul va fi votat de către Guvern, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură imediat va începe primirea dosarelor.

Agricultorii ar avea la dispoziție cel mult o lună ca să depună dosarele, iar AIPA să le analizeze. „Ministerul să reușească să facă plățile. Începe un nou an agricol și va fi un suport pentru agricultori”, spune Bolea într-un briefing de presă.

Premierul Dorin Recean a anunțat la 4 septembrie că Guvernul a alocat prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale o sumă de 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție pentru a acoperi parțial pierderile suferite de producătorii de cereale din cauza secetei severe și temperaturilor ridicate.

Asociația „Forța Fermierilor” a spus la o zi distanță că banii alocați sunt „un sprijin ineficient și mult prea mic”, insistând că sunt necesare măsuri de stabilizare a situației din sector pe termen lung, printre care și instituirea stării de urgență în agricultură. Reprezentanții agricultorilor au anunțat pe 5 septembrie că vor iniția noi proteste „în viitorul apropiat”.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat în aceeași zi că instituția examinează adoptarea unor soluții după „modelul românesc”, printre care și declararea stării de urgență în agricultură. Anunțul a fost făcut după o întrevedere a ministrului Vladimir Bolea cu omologul său român, Florin Barbu.

„Detalii suplimentare vor fi comunicate în curând, deoarece orice decizie de acest tip implică colaborarea mai multor instituții, inclusiv Ministerul Justiției, Banca Națională, băncile comerciale și alți creditori”, se menționează în comunicatul instituției.

Anterior, la 13 august, zeci de fermieri au semnat un apel prin care au cerut intervenția președintei Maia Sandu pentru a asigura adoptarea unor măsuri menite să-i salveze de la faliment.

La finalul lunii iulie, Parlamentul a constituit o comisie parlamentară specială pentru a identifica soluții la criza din domeniul agricol în termen de trei luni.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te