Cum Occidentul își «blindează» ajutorul adus Ucrainei și cine sunt oamenii care nu citesc cărți

Donald Trump și rapperul Kanye West, două personalități care semnează cărți, însă recunosc că nu sunt fani ai lecturii. 

Occidentul își blindează ajutorul adus Ucrainei.

Cancelarul german Olaf Scholz a confirmat, așadar, miercuri 25 ianuarie, trimiterea de tancuri Leopard 2 pentru Ucraina.

Este titlul pus mare în această dimineață chiar în prima pagină de Le Monde, la Paris.

Berlinul a acceptat în cele din urmă să livreze acele tancuri grele de tip Leopard 2 Ucrainei după ce a ajuns la un acord cu Washingtonul, care va livra la rândul său tancuri Abrams. Pentru Moscova, cum o subliniază în Franța Libération, acesta constituie un pas suplimentar al Occidentului în implicarea sa în conflictul ruso-ucrainean.

### Vezi și... ### Statele Unite și Germania trimit tancuri grele în Ucraina | Kievul mulțumește, aliații aplaudă, Moscova nu

Presa rusă comentează pe larg deciziile de ieri. „Chestiunea vreunor „linii roșii” care n-ar trebui depășite a rămas acum cu mult în urmă, iar Statele Unite și-au recunoscut intenția de a încerca să ducă la capăt o înfrângere strategică a Rusiei”, a declarat Ministerul rus al Apărării, miercuri 25 ianuarie, potrivit site-ului de știri Vzgliad. “Este un război hibrid care se duce împotriva noastră, nu putem nega această realitate.”

În ceea ce privește tancurile americane Abrams, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Vzgliad într-un alt articol, a spus:

„Aceste tancuri vor arde ca și toate celelalte, diferența este că acestea sunt foarte scumpe și că asta va apăsa și mai mult pe umerii contribuabililor europeni. Americanii însă își vor umple buzunarele.”

### Vezi și... ### După anunțul că Ucraina va primi tancuri, Zelenski solicită rachete și avioane

Prezent la Viena în cadrul sesiunii plenare a Forumului de Securitate al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse la discuțiile pe probleme de securitate militară și controlul armelor, a adoptat un ton amenințător, cum o arată declarațiile sale preluate de Moskovski Komsomoleț: „Dacă armele livrate Ucrainei de Statele Unite și NATO au scopul de a lovi orașele rusești sau de a recuceri teritorii care acum sunt integrate constituțional în Rusia, răspunsul din partea noastră va fi extrem de violent”.

Cred că aceste tancuri vor trebui distruse cu ajutorul aviației noastre și al proiectilelor de precizie de îndată ce vor intra pe teritoriul ucrainean, bă chiar încă ducând apar pe șinele de cale ferată”, a reacționat și generalul Vladimir Cirkin, fost comandant șef al Forțelor terestre ruse, citat tot de Moskovski Komsomomoleț.

Pe un ton mai anecdotic, Washington Post scrie despre soarta a cinci bărbați care au fugit din Rusia pentru a evita recrutarea în timpul războiului și care locuiesc de luni de zile pe Aeroportul Internațional Incheon din Coreea de Sud. Ei au cerut azilul politic, însă Coreea de Sud, care are o rată scăzută de acceptare a refugiaților, i-a considerat necalificați pentru azil.

Bărbații au făcut apel și vor afla decizia săptămâna aceasta. Deocamdată ei se află în situația acelui iranian, decedat anul trecut, Mehran Karimi Nasseri, omul care a inspirat filmul din 2004 The Terminal al lui Steven Spielberg și care a trăit nu mai puțin de 18 ani pe Terminalul 1 al aeroportului Charles de Gaulle din Paris.

Lăsat să revină pe Facebook, Donald Trump își regăsește „megafonul pe măsură ce se apropie alegerile din 2024”

Meta, compania-mamă a Facebook și Instagram, a anunțat miercuri că fostul președinte american Donald Trump nu mai are interdicție pe platformele sale.

„Publicul ar trebui să poată auzi ce spun politicienii – fie bune, rele sau urâte”, a declarat miercuri șeful de comunicații al Meta, Nick Clegg, într-o lungă postare care anunță revenirea „în săptămânile următoare” a lui Donald Trump pe Facebook. și Instagram, două dintre platformele gigantului din Silicon Valley. Fostul președinte american fusese interzis de pe Facebook și Instagram încă din ianuarie 2021, după atacul asupra sprijinitorilor săi extremiști asupra Capitoliului din Washington.

### Vezi și... ### Trump și Biden | Poate fi evitat dublul standard în ancheta pe tema documentelor secrete?

Cine sunt oamenii care nu citesc cărți

Faptul că cineva se descrie singur drept o persoană care respinge categoric cărțile sugerează în realitate o deficiență mult mai mare de caracter, scrie The Atlantic.

Publicația americană amintește prăbușirea spectaculoasă a lui Kanye West din toamna trecută, când el a formulat și publicat comentarii teribil de suspecte, cum mai făcuse anterior. Un astfel de exemplu a fost când a spus „Nu sunt un adept al cărților” (“I am not a fan of books”), frază pe care cel care-și spune acum Ye a rostit-o cu ocazia publicării propriei sale cărți, Thank You and You’re Welcome, continuând: „Sunt un mândru ne-cititor de cărți” (“I am a proud non-reader of books.”).

Pentru The Atlantic, acea declarație este unul dintre cele mai deranjante lucruri pe care Kanye West le-a spus vreodată. Tiradele lui antisemite i-au atras, pe bună dreptate, disprețul multor admiratori. Dar poziția sa anti-carte este tulburătoare, deoarece spune ceva nu numai despre personajul lui Ye, ci și despre lipsa de substanță a acestui nihilist îngâmfat al culturii populare, scrie The Atlantic

Omenirea nu a avut niciodată acces la atât de multe perspective culturale, idei și informații ca acum. Mare parte din cunoașterea la care avem acces este perisabilă, nu foarte interesantă și, continuă The Atlantic, nu trebuie să fie confundată cu expertiza, cu atât mai puțin cu înțelepciunea. Dar tendința tradițională americană către anti-intelectualism și venerarea celebrităților aruncă în neant zeci de ani de progres în domeniul științelor umaniste, făcându-ne să rămânem împotmoliți într-o cultură superficială în care până și elitele vor disprețui în mod deschis, ca fiind inutile, principalele noastre depozite de înțelepciune a tot ceea ce s-a gândit în trecut.