Cei care încearcă să dezinformeze, fie americani, fie străini, în Statele Unite pun o capcană în care să cadă ziariști, pentru a amplifica informații false. Această strategie diferă de cea din 2016, când procedurile preferate au fost conturi false, în mediile de socializare și sisteme de inteligență artificială.
Your browser doesn’t support HTML5
Noile strategii identificate se aseamănă mai mult cu spionajul din anii războiului rece. Săptămâna trecută Facebook a anunțat că a dezamorsat trei campanii de dezinformare provenite din Rusia. Ele vizau crearea în spațiul virtual a unor organizații de presă, cu aparență de legitimitate și „ziariști” cu misiunea de a amplifica știri false, orientând consumatori de presă către pagini de internet, controlate de manipulatori.
La începutul lunii, Facebook a blocat o așa zisă publicație operată de ruși – PeaceData – care angaja colaboratori ziariști freelancer să scrie articole false, fără să-și dea seama de multe ori, cu intenția de a fi amplificate de surse de presă tradiționale.
### Vezi și... ### Ştiri false, un nou gen literar?
Planul acestei acțiuni este următorul. Pasul numărul unu este un articol, care conținue informații false. Acest articol este preluat de organizații de presă mici și locale, inclusiv unele false cu denumiri credibile, create tot de inițiatorii operațiunii. Fiind prezente în presă, informațiile respective sunt „spălate”, capătă legitimitate, obiectivul fiind ca ele să fie preluate de surse de presă prestigioase cu acoperire largă, chiar națională. Facebook spune că acest plan exploatează concurența din presa occidentală, faptul că ziariștii sunt sub presiune constantă să vină cu știri, rapid.
Washington Post de exemplu și-a avertizat ziariștii să verifice informații care par a avea legitimitate, provenind însă dintr-o sursă de presă, care ar putea face parte din această încercare de piraterie jurnalistică.
Mediile de socializare se pregătesc și ele. Twitter experimentează un sistem în care nu poți trimite mai departe un articol care nu a fost deschis și citit în prealabil.
Unul din obiectivele celor care dezinformează este și să discrediteze media, așa cum vor să discrediteze toate instituțiile democratice. Pentru a preîntâmpina astfel de situații, firme mari cum sunt Facebook, Twitter, Google, Reddit și Microsoft se întâlnesc săptămânal cu reprezentați guvernamentali în Statele Unite pentru a putea detecta și contracara încercări de a influența alegerile americane.