Cum s-a votat în primul tur al prezidențialelor din România?

Cîteva date statistice grăitoare, câteva opinii de analiști.

-Președintele Klaus Iohannis, candidatul Partidului Național Liberal, aflat între timp la guvernare, a cîștigat detașat primul tur al prezidențialelor din 10 noiembrie cu 36,6% din voturi față de principala sa contracandidată, lidera PSD, Viorica Dăncilă cu 23,8%.

-Privind scorul pe județe, de remarcat că președintele Iohannis a reușit să înregistreze victorii în județe socotite cândva a fi fiefuri PSD, precum Vaslui, Vrancea, Dâmbovița, Brăila, Vâlcea sau Bacău. Chiar și în Teleorman (județul Vioricăi Dăncilă și a fostului lider PSD, Liviu Dragnea), Klaus Iohannis a scos un scor de peste 30%. (Hotnews)

- La București, Klaus Iohannis l-a depășit pe Dan Barna, candidatul Uniunii Salvați România - PLUS cu șapte procente, potrivit numărătorii paralele efectuate de PNL, după centralizarea a 75% din voturi: Klaus Iohannis – 31%, Dan Barna – 24% și Viorica Dăncilă – 18% (G4media)

- Prezența finală în țară , 47,66% a fost cea mai slabă din istoria prezidențialelor.

- În diaspora s-a înregistrat o participare neobișnuit de mare, unde peste 670.000 de oameni au votat timp de trei zile.

- Mobilizare slabă la vot în țară în rândul tinerilor (18-25 de ani).Cea mai mare participare la vot în grupele de vîrstă 45-64 de ani și 65+ (sursă BEC).

-Participarea femeilor și bărbaților egală. În mediul urban s-a votat marcant mai activ, cu o treime mai mult decât în mediul rural.

- Lidera PSD, Viorica Dăncilă a menținut partidul social-democrat pe locul doi, dar confirmă tendința descrescătoare. Localele vor arăta dacă partidul poate rămâne partidul de peste 30% sau va aluneca spre locul trei, după Uniunea Salvați România -PLUS. La alegerile europarlamentare din mai 2019, cele două partide au fost aproape la egalitate (22,4 față de 22,4).

-PSD a primit o prima gura de oxigen de care avea nevoie pentru a nu incepe sa se destrame (Ioana Ene Dogioiu/Zaire.com): „Nu numai ca a intrat in turul al doilea, dar a obtinut mai multe voturi decât la europarlamentare si a demonstrat ca isi regaseste si capacitatea de mobilizare. Este posibil ca ea sa creasca in turul al doilea.”

-Cu un scor provizoriu de circa 9%, Mircea Diaconu a „rupt” un procent însemnat din electorarul social-democrat pentru partidul Pro Romania al fostului lider PSD, Victor Ponta.