Cum schimbă dronele cu fibră optică dinamica războiului din Ucraina

O dronă cu fibră optică „Князь Вандал Новгородський”.

Forțele ruse și-au intensificat avansurile în estul Ucrainei în ultimele săptămâni, fiind ajutate de un nou instrument important pe câmpul de luptă: drone pilotate cu ajutorul cablurilor de fibră optică.

„Utilizarea dronelor FPV cu fibră optică creează cu siguranță noi provocări pe câmpul de luptă”, a declarat un polițist de frontieră ucrainean din cadrul Brigăzii Pomsta care poartă indicativul „Phoenix".

Europa Liberă/ Libertatea (RFE/RL) a convenit să îl identifice pe el și pe alți soldați prin indicativul de apel sau prenume pentru acest articol, în conformitate cu normele stabilite de armata ucraineană.

Spre deosebire de dronele FPV standard - termen utilizat pentru dronele pilotate prin flux video transmis fără fir către căștile pilotului, dispozitivul mobil sau alte ecrane - utilizarea cablurilor de fibră optică permite dronelor să opereze fără semnale radio. Acest lucru le face mai puțin vulnerabile la bruiajul electronic, deoarece rămân conectate direct la operatorii lor prin intermediul a până la 15 kilometri de bobine subțiri de cablu de fibră optică care seamănă cu un fir de pescuit.

Într-o vreme când forțele ucrainene se confruntă cu reducerea sprijinului occidental în materie de armament, dar și cu avantajul numeric al Rusiei pe câmpul de luptă, dronele modificate reprezintă o schimbare în tacticile de luptă din Ucraina. În prezent, atât Kievul, cât și Moscova își intensifică luptele, intrând într-o etapă crucială a războiului, înainte ca președintele ales al SUA, Donald Trump - care a promis să pună capăt rapid războiului - să revină în funcție pe 20 ianuarie.

Vedere dintr-o dronă cu fibră optică într-o locație nedezvăluită, pe frontul ucrainean.

Se pare că noile drone au fost utilizate încă din vară, iar soldații ucraineni staționați în mai multe puncte ale frontului au declarat pentru RFE/RL că ele devin tot mai mult un exemplu de strategie nouă a Moscovei pe câmpul de luptă. Mulți au spus că, pe lângă faptul că sunt folosite pentru recunoaștere, ele sunt din ce în ce mai mult folosite de trupele ruse ca drone kamikaze, cu o încărcătură mică atașată pentru a ținti pozițiile și vehiculele ucrainene.

„Este o armă foarte periculoasă. Este ca o cărămidă cu elice care zboară spre tine și nu prea ai ce să faci”, a declarat „Varan”, un ofițer ucrainean din Brigada 148 de artilerie.

Confruntați cu schimbarea tacticilor, soldații spun că au fost forțați să se adapteze rapid - cu rezultate amestecate.

Kostiantîn, comandant de batalion din Brigada Burevi a Gărzii Naționale, spune că ineficiența bruiajului electronic împotriva noilor drone le permite să se pătrundă mai adânc în liniile ucrainene și să zboare sau să atingă țintele cu mai multă precizie în comparație cu dronele FPV tradiționale.

„Tehnologia le permite să vadă mai bine pozițiile noastre, să lovească mai precis și să zboare pe distanțe mai mari. Acest lucru face situația ceva mai complicată”, a recunoscut el.

O dronă clasică, de tip Skyfall SHRIKE FPV, ucraineană, expusă la Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, la 7 ianuarie 2025.

Aceste „complicații” l-au făcut pe Kîrîlo Budanov, șeful Agenției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, să numească noile drone „o problemă uriașă pentru noi” în timpul unei emisiuni difuzate de mass-media ucraineană la 31 decembrie.

La 8 ianuarie, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a observat că Rusia desfășoară din ce în ce mai multe drone cu fibră optică în cadrul ofensivei sale actuale și a declarat că dronele au efectuat o serie de noi lovituri de-a lungul liniilor frontului.

„Șîvaika”, un pilot de drone și comandant de pluton staționat lângă Soledar, în estul Ucrainei, spune că dotarea cu cabluri lungi de fibră optică poate face dronele mai greu de detectat. În timp ce soldații pot repera adesea antenele utilizate pentru pilotarea de la distanță a dronelor FPV standard, și le pot dezactiva, dronele rusești au doar firul lung și subțire, cu o bobină ușor de ascuns, din care se desfășoară.

„Există doar o cutie mică în care este plasat cablul de fibră optică de la drona în sine și este foarte ușor să nu observi acest lucru, deoarece este de mărimea unui pachet de țigări”, a spus el.

Un alt avantaj este că aceste drone riscă mai puțin să își piardă semnalul decât dronele FPV standard și pot urmări țintele mai ușor.

„Dacă pilotul este instruit profesional, utilizarea unei drone cu fibră optică îi permite să zboare foarte jos, chiar să atingă solul în vegetație, fără a pierde semnalul video”, a declarat „Liutîi”, comandantul unei unități FPV din cadrul Brigăzii a Treia Separate de Asalt din Ucraina. „[Asta le permite] să efectueze recunoaștere și să ajungă la ținte inaccesibile, altfel decât o dronă obișnuită”.

Urmările unui rar atac ucrainean cu dronă în inima Rusiei europene, la Moscow International Business Center (Moskva City) în iulie 2023.

„Medoid”, un polițist de frontieră ucrainean, spune că cea mai mare lecție pe care a învățat-o din confruntarea cu dronele este necesitatea de a lua măsuri suplimentare de precauție și de a camufla mai bine potențialele ținte și personalul.

Dronele cu fibră optică nu sunt lipsite de dezavantaje, adaugă el, spunând că se descurcă greu în teren și în spații care nu sunt deschise și că a văzut mai multe prinse în ramurile copacilor. Dronele sunt, de asemenea, limitate în ceea ce privește distanțele pe care le pot acoperi și unde pot lovi, în funcție de raza de acțiune a cablului.

Având în vedere aceste neajunsuri, soldații spun că cel mai simplu mod de a doborî dronele cu cablu este cu focuri de armament ușor. Alții spun că au întins plase mari - chiar și plase de pescuit - pentru a le elimina. Cablurile pot fi tăiate și manual, dar acest lucru riscă să expună soldații la focuri de armă.

Dar într-un război în care fiecare avans se poate dovedi crucial, noile drone au un impact clar pe câmpul de luptă.

Se pare că Rusia sporește producția de drone cu fibră optică, iar Ucraina încearcă, de asemenea, să dezvolte propriile versiuni, inclusiv un model prezentat de Ministerul ucrainean al Apărării la începutul acestei luni.

„Pentru moment, suntem încă în faza de testare”, a declarat Liutîi. „Deocamdată vedem reclame cu promisiuni seducătoare, dar în practică abia începem să ne mișcăm în această direcție”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te