În ultimele două săptămâni, armata ucraineană a efectuat mai mult de 10 lovituri de precizie asupra depozitelor de muniții și a unor instalații militare rusești din Makiivka, Melitopol, Șahtiorsk, Popasna și alte localități din teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv în zone îndepărtate de linia frontului. Unele dintre aceste depozite și facilități erau amplasate la o distanță cuprinsă între 5 și 75 km de linia frontului, transmite Current Time, cu referire la o analiză a BBC.
Experții consideră că aceste succese ale armatei ucrainene au legătură directă cu faptul că Ucraina poate folosi, în sfârșit, sistemele mobile de rachete HIMARS primite din Statele Unite. Primele patru sisteme americane HIMARS au ajuns pe frontul ucrainean la 23 iunie, iar după ce noul pachet de ajutor militar american pentru Ucraina va intra în vigoare, Kievul va primi încă patru lansatoare multiple de rachete, ceea ce va ridica numărul acestora pe front la 12.
### Vezi și... ### Ministrul ucrainean al Apărării: Kievul adună un milion de militari pentru o ofensivă în sudul UcraineiSistemele HIMARS au un avantaj semnificativ în „duelurile” de artilerie, care au devenit principala tactică de război în Ucraina. Până de curând, atunci când ataca, armata rusă prefera să distrugă mai întâi prin bombardamente masive de artilerie tot ce se afla în calea ei, inclusiv zonele rezidențiale și infrastructura, și după aceea încerca să înainteze.
Forțelor ucrainene le-a fost dificil să răspundă acestei tactici din cauza superiorității semnificative a armatei rusești în privința echipamentelor și a artileriei. Dar HIMARS și alte astfel de arme ar putea schimba echilibrul de forțe, spun experții.
„Dacă ar exista un duel între HIMARS-ul american și sistemele rusești Smerci sau Uragan, atunci un singur lansator HIMARS ar putea distruge o divizion (un batalion sau cea mai mică subunitate) întreg de artilerie Smerci. Asta pentru că un divizion Smerci are nevoie de o oră ca să încarce muniția și să tragă o salvă. În timp ce HIMARS poate trage cinci sau șase salve într-o oră, dacă nu mai mult”, spune expertul militar ucrainean Serghei Grabski.
O variantă modificată a lansatorului multiplu de rachete HIMARS, care a fost livrată Ucrainei, poate ataca ținte aflate la o distanță de până la 80 km. Rachetele sunt ghidate prin GPS, iar asta le permite să lovească țintele și pe timp de noapte. Apariția acestor sisteme a creat probleme logistice serioase armatei ruse: depozitele de muniție se află acum în zona de atac a artileriei ucrainene, iar suplimentarea stocurilor a devenit mai dificilă.
### Vezi și... ### Cum funcționează HIMARS, sistemul american de rachete promis Ucrainei„Conducerea militară rusă nu are încă nicio idee despre ce va face. Nu sunt pregătiți pentru o asemenea situație, nu sunt pregătiți deloc. Nu-și pot apăra depozitele de loviturile HIMARS și de alte sisteme cu lansare multiplă de rachete occidentale. Punctul slab al logisticii rusești este transportul rutier: au un număr limitat de vehicule. O slăbiciune și mai mare e inflexibilitatea procesului decizional”, adaugă Grabski.
„Armata rusă se confruntă cu vremuri grele și triste, odată cu dotarea armatei ucrainene cu mai multe astfel de vehicule de atac”, consideră și expertul militar Kiril Mihailov de la Conflict Intelligence Team (CIT).
„HIMARS a tras asupra unei ținte și a plecat mai departe. Dacă este vorba de o țintă staționară mare, cum ar fi un depozit de muniții, e complet neclar ce ar putea să contrapună rușii în această situație. Așa că acum, ei trebuie să găsească patru camioane mici pe un front imens de zeci, sute de kilometri, care umblă de colo- colo și trag din când în când”, explică Mihailov.
Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, după capturarea orașului Lisiceansk și declarațiile despre „eliberarea” așa-numitei „LNR” (Republica Populară Luhansk, regiunea separatistă din estul Ucrainei), forțele armate ruse au luat o pauză „operațională”. Expertul Grabski crede că acest lucru ar putea să nu aibă o legătură directă cu apariția HIMARS pe câmpul de luptă și a altor sisteme de arme occidentale primite de armata ucraineană.
„Știm că unele unități ale armatei ruse nu au fost retrase din luptă de luni de zile și înțelegem că este greu să ceri ceva de la acești oameni. Dar aducerea de rezerve proaspete în număr suficient nu este încă posibilă. Desigur, deocamdată există o anumită inerție, iar trupele rusești au încă destulă muniție la dispoziție, pentru că o regulă obligatorie a planificării operațiunilor o reprezintă așa-numita eșalonare a resurselor materiale. Problemele vor începe puțin mai târziu, după ce vor fi aplicate mai multe lovituri asupra țintelor. Atunci inamicul va începe să simtă lipsa muniției și a combustibilului”, explică Grabski.
### Vezi și... ### SUA afirmă că Iranul se pregătește să le trimită rușilor drone de luptăAnaliștii consideră că dotarea forțelor armate ucrainene cu alte sisteme de luptă occidentale, în special cu sisteme autopropulsate de artilerie franceze de tip Caesar, ar putea avea un impact și mai mare asupra evoluțiilor ulterioare ale ostilităților din Ucraina. Potrivit presei franceze, forțele armate ucrainene dispun deja de cel puțin 18 astfel de unități, care pot lovi ținte până la 50 km distanță.
De asemenea, armata ucraineană a primit obuziere autopropulsate poloneze Crab. Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a declarat la sfârșitul lunii iunie că acestea sunt deja folosite cu succes pe linia frontului. Potrivit Ukrinform, armata ucraineană are în total aproximativ douăzeci de obuziere Crab.