Lovită fără încetare de tirurile rusești, rețeaua de electricitate a Ucrainei a ajuns în pragul colapsului. Pe străzile Kievului zumzăie generatoare de curent electric, iar locuitorii își organizează ziua în funcție de orele când ar putea avea curent și apă. „Nu am cuvinte pentru atacurile astea... Sper numai să nu vină ceva și mai rău”, ne-a spus un vânzător de magazin.
În vreme ce timpul se răcește, iar nopțile se lungesc, străzile capitalei ucrainene răsună de generatoare. Pe unii îi enervează, dar pentru alții este o asigurare că vor mai putea găsi mâncare sau cafea în magazine, cafenele și baruri.
Într-un magazin dintr-un cartier nordic al Kievului, vânzătorul Iuri Filimonov spune că a încercat recent să convingă proprietarul să cumpere o baterie de mașină. Astfel, ar putea ține aprinse vreo două becuri în serile tot mai lungi.
„E cu totul aiurea”, spune Filimonov (34 de ani), folosind și cuvinte mai pipărate. „Nu am cuvinte pentru atacurile astea... Sper numai să nu vină ceva și mai rău”.
Așa e viața acum nu doar la Kiev, dar și în alte multe orașe ale Ucrainei, a cărei rețea electrică este de câteva săptămâni ținta constantă a tirurilor rusești cu rachete și drone.
Atacurile îndreptate împotriva centralelor și substațiilor electrice, ca și împotriva rețelei de apă, au lăsat fără curent 4,5 milioane de ucraineni – potrivit președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Cam 40% din infrastructura energetică a țării a fost avariată.
Oficialii ucraineni avertizează oamenii – la Kiev și în alte părți – să se pregătească pentru o iarnă grea.
„Indiferent ce vor teroriștii (ruși), trebuie să supraviețuim iernii și să devenim și mai puternici la primăvară”, a spus Zelenski într-o adresare nocturnă, la 6 noiembrie.
Numai la Kiev, metropolă cu 3 milioane de oameni, au fost decuplate de la curent cam 450.000 de locuințe, potrivit primarului Vitali Klitschko.
„Economisiți cât puteți de multă electricitate, pentru că situația se înrăutățește”, a spus primarul pe Telegram la 4 noiembrie.
„Viitorul țării noastre și al fiecăruia dintre noi depinde de cât de pregătiți suntem”.
Guvernul le recomandă ucrainenilor fugiți peste hotare să nu revină decât după ce se termină această iarnă grea – așa a spus Irina Vereșciuk, ministrul cu reintegrarea teritoriilor ocupate de ruși.
Făcând față la Kiev
Penele de curent au transformat deja viața în capitala ucraineană, ale cărei străzi sunt de obicei pline de mașini și de reclame strălucitoare.
În unele cartiere oamenii fac coadă la apă de băut.
Când apune soarele, felinarele nu se mai aprind; în timpul alertelor de raid aerian, angajații mall-urilor și magazinelor alimentare sunt nevoiți să iasă în stradă și să intre în adăposturi.
Locuitorii orbecăiesc prin străzile întunecate sau prin scara blocului cu lumina de la mobil, sau cu lanterne fixate pe frunte. Șoferii se apropie încet de intersecțiile unde semafoarele nu mai funcționează, atenți la pietonii și ei mai prudenți.
Un barman toarnă o băutură la lumina lumânărilor în timpul unei pene de curent într-un bar din centrul capitalei ucrainene, Kiev. Începând cu 10 octombrie, sistemul electric ucrainean a fost puternic afectat de atacurile rusești
Oamenii se plimbă într-un parc în timpul unei pene de curent în Kiev.
Antonina Bondarenko, profesoară pensionară de 69 de ani, locuiește la etajul 5 al unei clădiri cu 16 etaje. După ce n-a mai găsit la magazin lumânări, le-a cumpărat de la biserică.
Întreruperile de curent în evantai anunțate de Ukrenergo la 6 noiembrie înseamnă pentru ea că va trebui să meargă mai des pe scări, nu cu liftul.
„Încă mai pot urca pe jos, și coborî, dar mai greu e că trebuie să programez gătitul și spălatul în funcție de pene” – spune Bondarenko.
Olena Kolomoieț, de 41 de ani, care s-a refugiat la Kiev din Herson, în aprilie, se descurcă cum poate, uneori la lumânare, cu fiul ei de cinci ani.
Barmana Olena Kolomoieț, refugiată la Kiev din Herson, servește clienți la Kiev, pe 6 noiembrie.
În prezent, zice ea, lucrează în schimburi de câte 12 ore șapte zile, tot a doua săptămână.
„Am lumânări, baterii... iar când e gaz pot găti chiar fără curent. E mai greu să contactezi pe cineva fără curent. Sentimentul ăsta de nesiguranță e rău”.
Țările occidentale ajută Ucraina cu bani și arme, inclusiv ca să-și stabilizeze economia, dar înlocuitul transformatoarelor și substațiilor electrice este ceva mai dificil și mai problematic.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a spus luna aceasta că multe țări au oferit echipamente pentru reconstrucția sistemului energetic. G7, grupul națiunilor celor mai industrializate, urmează de asemenea să vină cu un plan pentru a ajuta Ucraina să treacă iarna.
Suma estimată necesară reconstrucției în Ucraina, inclusiv a rețelelor electrice, este de aproape 350 de miliarde de dolari. Ea ar putea să crească și mai mult, potrivit unui raport din septembrie al guvernului ucrainean, Comisiei Europene și Băncii Mondiale.„Când se termină toate astea, vreau să mă întorc la țară și să ajut la reconstrucția țării”, spune Olena Kolomoieț.
### Vezi și... ### Dueluri masive de artilerie în estul Ucrainei | Criză energetică în toată țara