Cum se pregătește Primăria Chișinău de summit-ul european din 1 iunie

Clădirea Primăriei Municipiului Chișinău.

Primăria Chișinău va realiza o serie de lucrări de reparație și amenajare către Reuniunea Consiliului Politic European de pe 1 iunie, dar susține că nu are bani pentru a îndeplini toate solicitările venite din partea autorităților centrale.

Viceprimarul Chișinăului, Ilie Ceban, a declarat la ședința săptămânală a serviciilor primăriei de marți, 18 aprilie, că în prezent au loc lucrări de reabilitare a carosabilului pe bulevardul Dacia, pe Viaduct și pe strada Ciuflea. În spațiile verzi sunt plantați arbuști, flori și iarbă, iar iluminatul stradal este modernizat. Pe anumite porțiuni de drum, este instalat iluminat decorativ. De asemenea, va fi suplinit numărul de troleibuze de pe ruta care leagă Aeroportul Internațional Chișinău de centrul capitalei, pentru jurnaliștii și alți vizitatori care vor însoți delegațiile oficiale.

Potrivit viceprimarului, guvernarea ar mai fi cerut municipalității să defrișeze arbuști și arbori de la Porțile Orașului până în orașul Sângera, să asfalteze calea de acces de la aeroport spre bulevardul Dacia și să repare drumurile spre vinăriile Cricova și Mileștii Mici, care vor fi vizitate de delegații. Primăria a calculat că ar avea nevoie pentru aceste lucrări de cel puțin 5 milioane de lei și susține că nu are acești bani, pentru că nu au fost prevăzuți în bugetul local.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a explicat, la aceeași ședință, că banii n-ar putea fi alocați în timp util, pentru că procedura este complicată, fiind nevoie să fie organizate licitații și să fie examinate propunerile de Consiliul Municipal Chișinău.

Astfel, autoritățile municipale vor face demersuri oficiale către autoritățile centrale pentru a soluționa această problemă. „Numai dacă nu vrem ca oaspeții noștri să vadă și drumuri stricate de la Aeroport până la Porțile Orașului”, a spus Ion Ceban.

### Vezi și... ### Reparația gării feroviare din Chișinău și parcare în apropiere de castel. Pregătiri pentru reuniunea din vară

Într-o reacție la aceste afirmații, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a amintit că Primăria are un reprezentant în comitetul de organizare al summit-ului și a invitat municipalitatea să conlucreze „în beneficiul oamenilor și să se abțină de la declarații populiste”.

Anterior, Guvernul a anunțat că va aloca 6,5 milioane de lei pentru proiectele de infrastructură, în cadrul organizării reuniunii liderilor UE. 1,9 milioane de lei vor merge pentru repararea stației feroviare Bulboaca și amenajarea unei parcări lângă Castel Mimi. Calea Ferată din Moldova va primi 3,6 milioane de lei pentru lucrări de reabilitare a gării și modernizarea trenurilor, iar consiliul raional Anenii Noi – 780.000 de lei pentru reparația și întreținerea drumului Bulboaca – Chirca – Merenii Noi – Floreni.

La Reuniunea Comunității Politice Europene, care va avea loc pe 1 iunie, la vinăria Castel Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, sunt așteptați șefi de stat și de guverne din 44 de țări, precum și liderii Uniunii Europene.

### Vezi și... ### Interviu | Cum se pregătește poliția de „adunarea națională” de la Chișinău și summit-ul de la Castel Mimi