Cum să devii primar înainte de alegeri, fiind ministru

Andrei Năstase în iunie 2018 la un meeting de protest împotriva invalidării alegerii sale ca primar

Pe culoarele justiției se plimbă oare Kafka?

Curtea de Apel Chişinău a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase. În vara anului 2018, judecătorii moldoveni au întrezărit nereguli în comportamentul candidatului Năstase şi au refuzat să-i valideze victoria. Acum iată îşi revizuiesc propria decizie şi noi ce-ar trebui să credem? Că au greşit vara trecută fără nici un gînd rău? Iar dacă ne mai amintim despre recenta schimbare de macaz a Curţii Constituţionale, după plecarea lui Plahotniuc, nici nu mai ştii la ce să te aştepţi din partea justiţiei moldoveneşti. Poţi avea impresia că pe culoarele ei se plimbă Kafka.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum să devii primar înainte de alegeri, fiind ministru


Situaţia lui Andrei Năstase e de-a dreptul bizară. Omul e ministru, candidează la funcţia de primar, şi, cu puţin timp înaintea alegerilor, devine primar. Fireşte, el a repurtat o victorie, a demonstrat că hotărîrea judecătorilor din vara lui 2018 a fost incorectă. Dar nici această decizie recentă nu e definitivă, iar în sens practic ea nu-l ajută prea mult. Să devii primar pentru cîteva zile sau săptămîni? Ce poţi să faci în răstimpul acesta? De aceea, tot alegerile din 20 octombrie sunt miza cea mare, că eşti sau nu eşti primar.

Nici alegătorii nu au de câştigat nimic din validarea tardivă a mandatului lui Năstase. Ei tot la ziua de 20 octombrie se gîndesc. Şi iese că validarea asta tardivă e mai mult în beneficiul judecătorilor, în sensul că le mai curăţă imaginea boţită de ani de zile. Dar le curăţă oare?