La 1 mai a intrat în vigoare în R. Moldova Convenția de la Istanbul, cum i se spune pe scurt documentului Consiliului Europei care cere statelor să combată violența împotriva femeilor și violența domestică. Puternic sprijinită de apărătorii drepturilor omului și forțe politice progresiste, Convenția este demonizată frecvent, în Moldova și aiurea, de unele figuri bisericești și de forțe conservatoare, care văd în ea o încercare ascunsă de a promova familii de același sex sau schimbări de gen, printre altele. R. Moldova a ratificat în Parlament Convenția în octombrie 2021. Cum își propune acum să o aplice, aflăm din relatarea primită de la Chișinău, de la Tamara Grejdeanu:
Your browser doesn’t support HTML5
„Este o etapă care responsabilizează și mai mult autoritățile statului pentru a asigura protecția victimelor violenței și o urmărire penală eficientă”, a declarat Europei Libere secretara de stat de la Ministerul Afacerilor Interne, Daniela Misail-Nichitin.
În cei cinci ani de la semnare și până la intrarea în vigoare a Convenției de la Istanbul, activiștii pentru drepturile omului au insistat că documentul va obliga autoritățile să asigure servicii specializate, să ancheteze și să aplice pedepse care ar descuraja orice formă de agresiune.
Iar urgența unui răspuns adecvat din partea autorităților ține și de faptul că violența domestică este frecvent tolerată, din cauza inegalităților de gen și a convingerilor eronate că abuzul trebuie să rămână între patru pereți, constată apărătorii drepturilor omului.
### Vezi și... ### Convenția de la Istanbul este în acord cu Constituția R. MoldovaPotrivit Danielei Misail-Nichitin, este în derulare o evaluare a felului în care funcționează mecanismele de protecție, care intervin atunci când, de exemplu, o femeie agresată raportează un act de violență.
„Mă refer la ordonanțele de protecție care sunt emise de instanța de judecată, fie de către polițist atunci când documentează o astfel de faptă și monitorizarea acestora, adică cât de bine se respectă acele prevederi de către agresor. Pe de altă parte, vorbim de emiterea ordinelor de restricție de urgență, care este o primă treaptă de asigurare a unei protecții”, a precizat secretara de stat de la Ministerul Afacerilor Interne.
Daniela Misail-Nichitin mai spune că în cadrul unui mecanism nou pentru Republica Moldova se vor examina toate cazurile de violență în familie care s-au soldat cu decese sau vătămări corporale grave, pentru a vedea care a fost relația între victimă și agresor și ce erori s-au comis, dacă abuzul a fost sesizat autorităților.
De identificarea breșelor, inclusiv evaluarea realizărilor de până acum se ocupă și Ministerul muncii și protecției sociale, care a precizat într-un răspuns oferit Europei Libere că până la sfârșitul acestei luni reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale și societății civile „vor pregăti o cartografiere a acțiunilor ce se referă la pilonii pe care se bazează convenția, și anume prevenire, protecție, politici integrate și pedepsire.”
### Vezi și... ### „Ce fel de societate vrei pentru tine, pentru copiii tăi, pentru oamenii din jur?” Convenția de la Istanbul și adversarii eiAvocata Arina Țurcan, de la Centrul de Drept al Femeilor notează că în mare parte legislația moldovenească este ajustată la prevederile Convenției, autoritățile urmând să se concentreze pe pedepsirea corespunzătoare a actelor de violență și pe serviciile de asistență.
„De exemplu, avem monitorizarea electronică pentru agresorii familiali, în privința cărora sunt eliberate interdicții de a se apropia de victimă. Mai sunt necesare ajustări, modificări, în partea ce ține de incriminarea unor forme de violență sau în partea ce ține de dezvoltarea cadrului normativ pentru anumite servicii, cum ar fi legea ce ar reglementa activitatea de liberă practică a psihologilor”, a mai adăugat avocata.
Pe lângă intervenția, documentarea și protecția victimelor agresiunilor, autoritățile responsabile spun că se va lucra mai mult și cu agresorii, pentru a preveni cazurile de recidivă, des întâlnite până acum.
În procesul de aplicare a prevederilor Convenției de la Istanbul, autoritățile moldovene sunt sprijinite de Consiliul Europei, prin intermediul unui proiect bazat pe acțiuni de prevenire, de consolidare a cooperării între autorități și de dezvoltare a capacităților ofițerilor de poliție sau a asistenților sociali.
### Vezi și... ### Retrospectiva săptămânii: de ce se opun preoțimea și opoziția Convenției de la Istanbul