În acest sens, ministerul a lansat joi, 27 februarie, campania „Învață în Moldova”, în cadrul căreia vor fi organizate vizite a cca. 7.000 de absolvenți de licee și colegii în instituțiile de învățământ superior din țară și vizite ale reprezentanților universităților în licee și colegii.
Suplimentar, autoritățile vor organiza 10 târguri educaționale în centrele raionale din țară, eveniment în cadrul Săptămânii Educației, cu participarea a peste 3.000 de absolvenți de licee și colegii.
Începând de luni, în jur de 500 de elevi vor vizita instituții precum Universitatea „Alecu Russo” din Bălți și Universitatea „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. Liceenii vor avea parte de un tur ghidat al campusurilor, vor face cunoștință cu oferta educațională, calendarul admiterilor, programul de admitere, dar și care este taxa de studii în instituțiile superioare de învățământ.
Potrivit autorităților din educație, obiectivul acestei campanii este de a informa cât mai mulți absolvenți de licee și colegii cu privire la oportunitățile de studii pe care le au acasă.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a spus la evenimentul de lansare, care a avut loc joi, 27 februarie, că grație investițiilor făcute în ultimii ani, instituțiile de învățământ superior au fost dotate cu laboratoare performante, s-a investit în reparația căminelor și au fost deschise circa 30 de specialități noi.

Rectori și reprezentanți ai universităților participă la lansarea campaniei „Învață în Moldova”, Chișinău, 27 februarie 2025
„Obiectivul nostru pentru 2025 este ca 6 din 10 absolvenți de licee să fie înmatriculați la universitățile din țară, să avem o creștere de cel puțin 7% a admiterii la studii superioare de licență, ceea ce ar însemna să ajungem la 17.000 de studenți admiși la universitățile noastre”, a afirmat ministrul Dan Perciun în cadrul conferinței de lansare.
Rectorii universităților au spus că este pentru prima dată când este organizată o campanie comună de promovare a universităților din R. Moldova.
„Această campanie ar urma să combată stereotipul că studiile în afara țării sunt mai calitative, în ultimii ani universitățile din Moldova au făcut un salt calitativ. La UTM au fost investite 5 milioane de euro, care au schimbat la față mai multe domenii, artă, design, agricultură”, a spus rectorul UTM, Viorel Bostan.
În premieră, anul trecut admiterea la universitățile din țară s-a făcut în regim exclusiv online. Pentru a facilita procesul, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că, în acest an, operatorii de telefonie mobilă din R. Moldova vor oferi gratuit semnătura mobilă absolvenților de licee, colegii și școli profesionale.
Peste 16 mii de absolvenți au fost înmatriculați la studii în universitățile din țară în urma sesiunii de admitere în anul de studii 2024-2025.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te