O știre care, de obicei, nu se încadrează în buletine politice, dar o face acum. Asta pentru că cele două țări nu au relații oficiale și sunt adversari strategici, în viața de toate zilele.
Your browser doesn’t support HTML5
Cauzele sunt cunoscute, programul nuclear cu aplicații militare al Iranului și sancțiunile americane, comportamentul agresiv al Teheranului în regiune, unde statul a sprijinit și sprijină mișcări active în terorism și situația deplorabilă a drepturilor omului, care în aceste zile se află în centrul atenției, pe fondul amplelor manifestații de protest inițiate în principal de femei iraniene.
### Vezi și... ### Reprezentativa Iranului a refuzat să cânte imnul național la Cupa Mondială de fotbalȘtirile arată că circa 450 de manifestanți au fost uciși și 18 mii, arestați. Într-o alocuțiune rostită luna aceasta, președintele Biden a spus „vom elibera Iranul”, prezentând decizia de a sancționa oficialități de la Teheran pentru rolul jucat în reprimarea manifestațiilor.
În Qatar, la primul meci, jucătorii iranieni au refuzat să intoneze imnul național, în semn de solidaritate cu protestele. Au făcut-o ulterior și surse de presă relatează că familiile lor au fost amenințate cu represalii, detenție și tortură dacă nu se comportă într-o manieră considerată adecvată de autorități. Unii jucători sunt apropiați de regim, făcând chiar o fotografie cu președintele țării, la plecarea spre Qatar.
Federația americană de fotbal a inițiat propriul gest de protest, eliminând emblema Republicii Islamice din drapelul național iranian, într-o postare pe platforma sa de socializare, „în sprijin față de femeile din Iran care luptă pentru drepturi fundamentale”. După acest gest, Iranul a cerut excluderea Statelor Unite de la campionatul mondial.
Într-o conferință de presă premergătoare meciului, politizată de ziariști iranieni, antrenorul echipei americane, Gregg Berhalter a cerut scuze, spunând că nici el și nici jucătorii nu au știut despre această inițiativă a federației. În meciul premergător acestuia, dintre cele două echipe, în 1998, Iranul a câștigat cu 2-1, acuzațiile politice au fost și-atunci în centrul atenției, dar jucătorii au răspuns pozitiv unei inițiative americane de a face o fotografie împreună.
Nu a fost cazul și acum, în Qatar, unde presiunea asupra echipei americane a fost fotbalistică, dar în cazul iranienilor – mult mai mult decât atât.
### Vezi și... ### Un „pirat modern” la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar