Cursa pentru CSM: Încă patru judecători nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting

Judecătorii Alexei Paniș, Ion Chirtoacă, Marina Rusu și Aureliu Postică

Alți patru judecători, pretendenți la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu au promovat evaluarea comisiei pre-vetting. Astfel, din cei 23 de aspiranți, doar cinci au primit aprobarea comisiei. Restul au posibilitatea de a contesta decizia comisiei în instanță.

Comisia pre-vetting a anunțat ultimele patru decizii pe 7 februarie. Judecătorii Marina Rusu, Alexei Paniș, Aurel Postică și Ion Chirtoacă au fost eliminați din concursul pentru posturile de membri în CSM. Cei patru au la dispoziție 48 de ore pentru a decide dacă permit sau nu ca deciziile în privința lor să fie publicate pe site-ul comisiei. De asemenea, ei pot contesta deciziile la Curtea Supremă de Justiție, în termen de cinci zile.

Ce i-a întrebat comisia pe judecători?

Audierea lui Aureliu Postică în comisia pre-vetting a avut loc pe 16 decembrie 2022. O parte a discuțiilor a fost axată pe imobilele judecătorului. Comisia a constatat că fiind procuror, Postică a privatizat pe numele soției și fiicei apartamentul de serviciu.

Totodată, el a cerut și un apartament de 80 de m.p. la un preț preferențial. În plus, Postică a primit gratuit de la Primăria Durlești un teren pe care l-a vândut cu 8.000 de euro. Candidatul a spus că atunci când a depus cerere pentru teren, nu știa că solicitarea pentru apartament la preț preferențial va fi aprobată. Potrivit lui, banii obținuți din vânzarea terenului au fost folosiți pentru procurarea apartamentului.

În septembrie 2022, Postică a fost acuzat de îmbogățire ilicită într-o cauză penală. El crede că acest dosar este o încercare de a pune presiune asupra sa pentru a-l obliga să părăsească sistemul.

### Vezi și... ### Bătălia pentru CSM (VII): Dosar penal pentru îmbogățire ilicită și 47.000 de euro cadou de nuntă

Audierea lui Ion Chirtoacă în comisia pre-vetting a avut loc pe 15 decembrie 2022. Comisia a dedicat o parte semnificativă audierilor unor întrebări legate de cazul organizării unei tentative de asasinat asupra fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. În 2018, Chirtoacă a examinat acest caz împreună cu judecătorii Sergiu Ciobanu și Victor Sandu. Șase inculpați au fost condamnați la pedepse de la trei la 20 de ani de închisoare. Curtea de Apel Chișinău (CA) a înăsprit sentința, iar Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dispus rejudecarea cauzei. La reexaminare, în 2021, CA i-a achitat pe inculpați.

De asemenea, acest caz apărea pe o listă găsită în biroul șefului de atunci al CSJ, Ion Druță. În dreptul cazului era trecută mențiunile „foarte importante” și „de urgentat examinarea”. Chirtoacă a dat asigurări comisiei că asupra sa nu au fost exercitate presiuni pentru luarea unei decizii de condamnare în acest caz: „Sunt gata să trec și testul la poligraf. Nu a primit nicio indicație de ordin politic sau orice altă indicație și nu am admis în activitatea mea de judecător nicio imixtiune”.

Judecătorul a mai spus că nu există un verdict final în acest caz, care se află acum în examinarea CSJ.

### Vezi și... ### ­­Bătălia pentru CSM (VI): Condamnarea „killerilor lui Plahotniuc”, 70 de mii de euro de la părinți și filmulețele de pe Instagram

La audierile din 13 ianuarie 2023, judecătorul Alexei Paniș a venit într-un hanorac pe care era imprimat mesajul „СSM expirat=CSM capturat”. Comisia a formulat întrebări privind veniturile părinților magistratului care i-au acordat un ajutor financiar. Potrivit datelor comisiei, în 2020, Autoritatea Națională pentru Integritate (ANI) a stabilit că cheltuielile tatălui depășeau considerabil veniturile oficiale. Constatarea a fost menținută de Curtea de Apel.

Paniș a presupus că el s-a dovedit a fi singurul judecător invitat pentru audiere în 2023, deoarece comisia ar fi așteptat decizia Curții de Apel. El a subliniat că această hotărâre nu este definitivă și că dosarul va fi examinat de CSJ. „Matematica simplă va dovedi că veniturile (tatălui) au depășit cheltuielile”, a declarat Paniș. El a recomandat comisiei să ceară stenograma ședinței Curții de Apel. Potrivit lui, la acea ședință reprezentantul ANI a confirmat că veniturile tatălui său depășeau cheltuielile.

### Vezi și... ### Bătălia pentru CSM (VIII): Ajutor de la mama și scuze față de tata

Dintre toți cei 17 judecători audiați de comisia pre-vetting până pe 15 decembrie (înainte de o pauză), Marina Rusu a fost a doua care a trebuit să dea explicații în legătură cu o pedeapsă disciplinară primită în cariera sa. Potrivit comisiei pre-vetting, CSM a primit 16 sesizări împotriva magistratei de la deținuții din închisoarea Taraclia, care s-au plâns că Rusu a tergiversat pe perioade de la 8 la 11 luni luarea de decizii cu privire la solicitări depuse de ei. Judecătoarea a fost sancționată disciplinar, primind un „avertisment”, care a fost anulat însă de Curtea de Apel.

Rusu crede că, prin tentativa de sancționare, CSM a vrut să o intimideze, ea subliniind la audieri că dosarul disciplinar a fost reluat după ce a cerut revocarea mandatelor mai multor membri ai CSM.

„Am considerat că am fost discriminată la CSM, atunci când a fost respinsă cererea mea de transfer [la alt loc de muncă] la Judecătoria Chișinău și am solicitat într-o declarație publică retragerea mandatelor [membrilor CSM] care m-au discriminat, adresând întrebări despre viața mea personală, despre faptul că am copii și am fost în concediu de îngrijire a copilului (...). Eu văd acest lucru ca pe un instrument de intimidare”, a spus Rusu.

Ce se întâmplă cu candidații care n-au trecut de „pre-vetting”

CSM este alcătuit din 12 membri. Șase sunt aleși de adunarea generală a judecătorilor, iar alți șase, reprezentanți ai profesiilor juridice, sunt aleși de parlament. Doar cei care au trecut de „pre-vetting” vor putea să-și prezinte candidatura în cadrul adunării generale a judecătorilor.

Până pe 7 februarie, a fost exclus din concurs doar judecătorul Anatolie Țurcan. Decizia a fost luată de Curtea Supremă de Justiție pe 6 februarie, după ce Țurcan a contestat decizia comisiei „pre-vetting” în privința respingerii candidaturii sale. Plângerile altor judecători sunt în curs de examinare. Totodată, judecătorii Angela Bostan, Iurie Bejenaru, Vladislav Holban și Vitalie Stratan s-au adresat la Curtea Constituțională. CSJ va continua examinarea plângerilor lor doar după decizia Curții Constituționale.

Potrivit legii, după ce comisia își anunță decizia cu privire la ultimul candidat, CSM va trebui să convoace adunarea generală a judecătorilor. Reprezentanții societății civile pentru funcțiile de membri ai CSM, la fel sunt supuși „pre-vetting-ului”.