În marea majoritate a țărilor din lume, campaniile de vaccinare anti Covid-19 nici nu au început (în toată Africa au fost vaccinate mai puțin de 25 de mii de persoane) sau sunt pe punctul de a începe, cum este cazul R. Moldova sau Ucrainei, care așteaptă în curând primele vaccinuri furnizate prin platforma COVAX, creată de OMS.
### Vezi și... ### Primele vaccinuri așteptate la mijlocul lunii februarieIar în multe din țările și regiunile unde se vaccinează deja, cum ar fi Uniunea Europeană, plouă cu critici legate de ritmul vaccinării. Duminică, președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen avertiza că „nu este vorba de un concurs de viteză între țări, ci de o cursă împotriva timpului și a virusului”.
UE, care a început vaccinarea pe 27 decembrie, și-a pus ca țel să fie vaccinată 70% din populație până la sfârșitul lui septembrie. Dacă se menține ritmul actual, arată însă publicația Politico, până la sfârșitul verii, nici o țară membră nu va avea vaccinată mai mult de 35% din populație (cazul Maltei).
România ar putea ajunge la 28%, pe ultimul loc s-ar situa Olanda (ar putea ajunge la 4%).
### Vezi și... ### Covid-19: până în septembrie, în România ar putea fi vaccinate 10 milioane de persoane
La nivel mondial, Israelul este „campioana vaccinărilor” cu peste 56% din populație vaccinată până pe 31 ianuarie, urmat de Emiratele Arabe Unite și Seychelles. Din țările europene, Marea Britanie este pe departe cea mai avansată, cu un procent de peste 14 % din populație vaccinată cel puțin cu prima doză.