Cursuri accelerate pentru lunetiștii ucraineni, în apropierea liniei frontului
Această procesiune „nepământeană” este un grup de soldați ucraineni care se participă la cursul de lunetiști Alfa Bravo, într-o locație nespecificată, din apropierea frontului din Ucraina.
Un soldat acoperit cu o pelerină de camuflaj își țintește pușca în timpul antrenamentului.
Lunetiștii sunt îmbrăcați în haine de camuflaj cunoscute în limba engleză sub numele de ghillie suits. În ucraineană și rusă, învelișurile se numesc „kikimora”, după numele unui spirit malefic din folclorul slav.
O țintă de ciment este lovită direct în timpul exercițiilor de tragere cu muniție reală.
Viktor Elanski, instructor la cursul Alpha Bravo, susține că importanța lunetiștilor este dată uitării după conflictele majore. „Apoi, când izbucnește din nou războiul, toată lumea începe să strige: „Unde sunt lunetiștii noștri? Nu putem opera fără ei!””, spune el.
Pregătirea, care ar dura mai mult de un an pe timp de pace, este accelerată în numai 21 de zile din cauza nevoii urgente de lunetiști pe frontul din Ucraina.
În timpul antrenamentului, un cursant trage un foc de armă.
Elanski spune că mulți foști lunetiști din Ucraina au fost recalificați pentru a opera drone FPV (first-person view) înarmate, dar el afirmă că trăgătorii de elită mascați sunt încă de neînlocuit pe câmpul de luptă. „Dronele nu pot zbura pe ploaie torențială", spune instructorul, în timp ce "lunetiștii pot trage pe orice vreme”.
Doi soldați ucraineni apar pe traseu.
Ca exemplu al impactului pe care îl pot avea lunetiștii asupra forțelor inamice, Elanski a relatat un incident petrecut în timpul luptelor de la Kupeansk, în nord-estul Ucrainei.
„Lunetistul nostru a lovit un soldat rus de la 800 de metri distanță, a spus el. Doar un singur glonț, dar ce s-a întâmplat? De-a lungul întregii lor linii de front, toți [rușii] și-au pus veste antiglonț și căști de protecție. În doar o singură zi! Aceasta este munca unui lunetist. El i-a făcut să fie neliniștiți. Și-au dat seama că aceasta nu este o bază de odihnă, că au venit pe un pământ străin unde nu sunt bineveniți.”
Un instructor urmărește tragerea la țintă.
Pregătirea la Alpha Bravo include trageri pe timp de noapte cu ajutorul lunetei infraroșu.
Având un buget limitat pentru a simula țintele inamice calde, instructorii aprind un mic foc într-o groapă sub țintele metalice, care apoi strălucesc intens prin vizorul cu vedere nocturnă. „Costă 50 de hrivne (1,25 dolari) o pungă de cărbune pentru grătar”, spune Elanski. „Și cu asta poți antrena o unitate întreagă”.
Un cursant lunetist manevrează o pușcă de fabricație ucraineană.
Multe din armele pe care le folosesc lunetiștii au fost dezvoltate în Ucraina, inclusiv pușca UAR-10 și Snipex Alligator, o armă de calibru mare, care folosește gloanțe de mărimea unui trabuc, capabile să străpungă blindaje de oțel.
Katerina, o femeie lunetist care folosește un pseudonim, fotografiată după ce a vorbit cu jurnaliștii de sub kikimora sa. Katerina se antrenează în camuflaj, o altă provocare pentru cursanți.
„Dacă ai ales o poziție în care să te culci, nu poți întotdeauna să-ți monitorizezi picioarele sau arma”, explică Katerina.
„De exemplu, un cuțit purtat la centură poate străluci la lumină. Trebuie să țineți cont de acest lucru”, spune ea. În timpul cursurilor, „instructorii se plimbă, se uită la pozițiile noastre, ne arată greșelile, fac fotografii, apoi analizăm totul”, spune Katerina.
Un mic steag ucrainean ascuns în kikimora unui cursant.
Katerina servește în armată mai bine de cinci ani și spune că nu are nicio dorință să mai rămână în acest mediu restrictiv după mult așteptata victorie a Ucrainei. „Vreau să călătoresc în lume, să văd Spania și Finlanda și să vizitez din nou America”, spune ea.
Dar cel mai greu lucru, spune ea, este să admită faptul că războiul nu se va încheia prea curând. „Aduci o contribuție importantă [la apărarea Ucrainei], dar nu vezi unde este sfârșitul sau dacă vei trăi măcar pentru a vedea acest sfârșit”, spune ea.
Această galerie de fotografii este o versiune adaptată a reportajului original realizat de Olena Maksimenko și Danilo Dubceak, publicat inițial de Frontliner.
This photo gallery is an adapted version of the original report by Olena Maksimenko and Danylo Dubchak, first publi