Curtea Constituțională a cerut avizul Comisiei de la Veneția în legătură cu ratificarea Convenției de la Istanbul

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a solicitat opinia Comisiei de la Veneția în legătură cu aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută și drept Convenția de la Istanbul, transmite IPN. Domnica Manole a făcut acest demers „în contextul discuțiilor din spațiul public referitoare la pretinsa neconstituționalitate a legii de ratificare a Convenției”, se arată într-un comunicat de presă al Înaltei Curți.

Curtea Constituțională anunța acum două săptămâni că a fost sesizată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) din Parlament în legătură cu ratificarea Convenției. Opoziția de stânga, dar și clerul ortodox au spus public că se opun Convenției de la Istanbul pentru că unele prevederi ar „promova avortul”, ar „legaliza căsătoriile între persoanele de același sex” și ar „distruge valorile și tradițiile creștine”.

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul pe 14 octombrie. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au boicotat votul. Pe 20 octombrie, președinta Maia Sandu a promulgat legea de ratificare a Convenției.

Biserica Ortodoxă din Moldova s-a pronunțat împotriva ratificării Convenției și a criticat votul majorității parlamentare. Episcopul Markel de Bălți și Fălești a semnat un decret prin care a binecuvântat preoții din Episcopia Bălțiului și Făleștiului să nu menționeze conducerea statului în rugăciunile lor de duminică.

Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice a fost adoptată de Consiliul Europei la 11 mai 2011, iar Republica Moldova a semnat-o în februarie 2017, însă ratificarea acesteia a fost amânată de câteva ori. Prin ratificarea Convenției, statul se angajează să aloce resurse pentru asigurarea funcționalității centrelor de criză pentru victimele violenței, pentru linii telefonice de urgență, pentru adăposturi. Republica Moldova devine al 35-lea stat membru al Consiliului Europei (din 47) care ratifică acest document.