Your browser doesn’t support HTML5
Comentatorul Alexandru Cozer se referă, între altele, într-un articol semnat pentru Cotidianul la scandalul legat de Curtea Constituțională și la schimbarea proprietarului la Aeroportul Chișinău. Cu referire la Curtea Constituțională, Alexandru Cozer constată că indiferent cine era ales în fruntea instituției, per ansamblu lucrurile nu se schimbau, „pentru că rămâne aceeași componență, cu o majoritate dubioasă care a și furnizat un asemenea conducător”. Mult mai grav este însă ce s-a întâmplat cu Aeroportul, crede Cozer. Dacă bunul ar fi fost reîntors statului ar fi putut repara ilegalitățile comise în procesul concesionării și „ar fi atenuat un pic din pierderile cauzate statului de către Shor prin jaful din sistemul bancar”, se arată în comentariul semnat de Alexandru Cozer pentru Cotidianul.
Mult mai grav este însă ce s-a întâmplat cu Aeroportul...
Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că cererea de revizuire a alegerii președintelui Curții Constituționale poate fi acceptată doar cu votul majoritar al magistraților de la Curtea Constituțională - adică patru voturi „pentru” din șase. Asta înseamnă că cel puțin doi judecători care au votat pentru PSRM-istul Vladimir Țurcanu la conducerea Înaltei Curți să-și schimbe poziția. Contactat de Deschide.md, Nicolae Osmochescu, a declarat că Curtea Constituțională a căzut în propria capcană, iar o problemă majoră este paritatea judecătorilor în număr de șase. Lucru care ar fi fost rezolvat în anumite situații dacă existau 7 sau 9 judecători constituționali.
Într-un comentariu pentru portalul Tribuna.md, analistul politic Corneliu Ciurea ajunge la concluzia că cei din Blocul ACUM par să descopere faptul că concursurile lor meritocratice eșuează rău de tot, oamenii vechii guvernări se strecoară în funcții, iar criteriile de promovare a propriilor membri rămân eminamente „politice”. Între altele, autorul amintește că, recent, într-un discurs ținut în Parlament, fostul speaker democrat Andrian Candu a atras atenția asupra decalajului enorm existent între principiile promovate anterior și faptele reale ale guvernării, care vin în contradicție flagrantă cu idealismul afișat al dreptei.
### Vezi și... ### Dionis Cenușă: „Reformele pot fi compromise din cauza dorinței socialiștilor de a influența în continuare instituțiile politice”Jurnaliștii de la RISE Moldova scriu că procurorii anticorupție au pus sechestru pe o parte din fostele active ale statului privatizate la începutul anului de un grup de firme. Este vorba de fosta cantină a Guvernului și aproape două mii de metri pătrați din Casa Presei. Pentru a putea cumpăra clădirile pe bani mărunți, proprietarii le-au luat inițial în arendă, iar câteva luni mai târziu au solicitat privatizarea lor. Între timp, o parte din imobile au ajuns deja în proprietatea unei firme din România.
„Ultimele numiri la CNA, Procuratura Generală, Curtea Constituțională nu sunt de bun augur, ci mai degrabă un pas înapoi îngrijorător pentru cetățenii care așteaptă reforma justiției”. Declarația aparține deputatului român, Matei Dobrovie, citat de portalul Unimedia în contextul ultimelor evenimente de la Chișinău. În opinia politicianului, procesul de dezoligarhizare a țării a eșuat, iar coaliția dintre socialiști și ACUM pentru o perioadă mai îndelungată este toxică pentru Blocul ACUM. Matei Dobrovie susține că diferențele dintre cele două formațiuni nu pot fi neglijate la nivel de vectori de orientare geostrategică și că această alianță trebuie să fie una temporară, după care să fie convocate noi alegeri”.
Corupția - din ce în ce mai prezentă...
Republica Moldova nu a putut beneficia până acum de un nou program financiar de la Millennium Challenge Corporation din cauza corupției care a devenit din ce în ce mai prezentă. Despre aceasta scrie pe Facebook ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Nicu Popescu, după ce a avut o întrevede cu Dereck J. Hogan, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, care a asigurat autoritățile de la Chișinău de tot sprijinul pentru ca țara să poată beneficia de un nou program al acestei corporații. Dar una dintre precondiții este ca Republica Moldova să intensifice cu toată puterea lupta împotriva corupției.