Curtea Constituțională a R. Moldova a respins sesizarea socialiștilor

Curtea Constituțională a R. Moldova a respins luni, 22 martie, sesizarea socialiștilor împotriva numirii lui Igor Grosu premier de către președinta Maia Sandu, recunoscând decretul șefei statului drept constituțional.

Anunțul a fost făcut de președinta CC, Domnica Manole.

### Vezi și... ### Premierul desemnat Igor Grosu își anunță prioritățile unei posibile guvernări

Liderul PSRM Igor Dodon a calificat decizia drept „lovitură constituțională”, care „transformă R. Moldova dintr-un stat parlamentar într-o republică prezidențială”.

Dodon a mai spus, ca și liderul PD, Pavel Filip, că decizia CC nu o aduce pe Maia Sandu mai aproape de dezideratul ei de a dizolva parlamentul și convoca alegeri anticipate.

Președintele interimar PAS este a doua propunere a Maiei Sandu la postul de premier.

Prima candidatură, a Nataliei Gavriliță, a fost respinsă de parlament, ca și de Curtea Constituțională.

Socialiștii, pe de altă parte, care susțin că au o nouă majoritate în parlament, au și ei un nou candidat la postul de premier, pe ambasadorul R. Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc.

### Vezi și... ### Mariana Durleșteanu explică motivul retragerii candidaturii la funcția de premier

Primul candidat sprijinit de PSRM, Mariana Durleșteanu, a anunțat recent că se retrage din cursă, spunând: „Nu sunt păpușa nimănui”.

Maia Sandu a decretat numirea lui Grosu imediat după anunțul retragerii lui Durleșteanu, spunând că de data aceasta nu există vreun alt candidat din partea unei majorități parlamentare calificate.