Actualizare, vineri 9 iulie, 11.00
Comisia Electorală Centrală a făcut recurs vineri dimineață la Curtea Supremă de Justiție la decizia de joi seară a Curții de Apel, care a hotărât ca pentru alegătorii din stânga Nistrului să n fie deschise mai mult de 12 secții de votare, nu 41, cât prevedea CEC. La o conferință de presă cu premierul interimar și ministru de externe Aureliu Ciocoi, președintele CEC, Dorin Cimil a declarat că pentru moment se pleacă de ideea că vor fi 41 de secții.
Recursul nu este motivat, a precizat Cimil, pentru că nu există nici decizia motivată a Curții de Apel Chișinău iar Curtea Supremă de Justiție trebuie, potrivit legii, să răspundă până la începerea votului.
Ministrul de Externe Aureliu Ciocoi a refuzat să comenteze, reamintind că nu există o decizie motivată a Curții de Apel. Pentru el, a spus Ciocoi, important este să fie respectat dreptul constituțional al fiecărui cetățean de a vota.
La aceeași conferință de presă, Ministrul de Externe interimar, Aureliu Ciocoi a asigurat din nou că guvernul va acoperi suma suplimentară de peste 20 de milioane de lei, promisă CEC pentru a acoperi cheltuielile legate de organizarea alegerilor anticipate de duminică, 11 iulie 2021.
La chemarea Socialiștilor, zeci de persoane au protestat în fața Curții Supreme de Justiție, care urmează să decidă în privința numărului de secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului.
Liderul partidului, Igor Dodon a avertizat că protestele ar putea fi reluate duminică.
---------------------------------------------------
Cu numai trei zile înainte de alegerile parlamentare anticipate, Curtea de Apel Chișinău a decis la 8 iulie că numărul secțiilor de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană trebuie redus substanțial, de la 41 până la 12. Deschiderea a peste 40 de secții de votare fusese contestată de Platforma DA. Platforma DA a spus că numărul de secții stabilit de CEC este exagerat pentru că la alegerile prezidențiale din noiembrie trecut la multe dintre acestea s-au prezentat puțin alegători transnistreni sau chiar niciunul.
CEC va mai avea la dispoziție o zi să conteste decizia la Curtea Supremă de Justiție.
Anterior, Curtea de Apel a anulat decizia de a se deschide alte trei secții în localități controlate de autoritățile transnistrene, iar CEC s-a conformat. Platforma DA și alte partide pro-europene au exprimat îngrijorări că secțiile de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului pot fi folosite pentru fraude electorale în favoarea unor partide pro-ruse, inclusiv prin transportarea organizată la vot.
Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon susține că hotărârea Curții de Apel Chișinău, cu privire la reducerea numărului de secții de votare din Trasnistria până la 12 din 41, câte erau planificate inițial, reprezintă o capturare a puterii în stat, care pune la îndoială validarea scrutinului din 11 iulie. Declarația a fost făcută în seara de 8 iulie, la emisiunea „Prime Time” de la Prime TV.
Igor Dodon a ținut să sublinieze că hotărârea magistraților va fi atacată în instanța superioară și a acuzat Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) că ar controla justiția.
Totodată socialiștii amenință cu proteste masive., începând de astăzi, vineri, 9 iulie.
„Dacă se merge mai departe cu limitarea secțiilor de votare, fac un apel către susținători: fiți gata să ieșim masiv la proteste în următoarele 24 de ore. Posibil chiar mâine, o să ieșim și la CEC, și la sediilepartidelor care vor să limiteze dreptul de vot și la Curtea Supremă de Justiție, și la Curtea de Apel. Se încalcă toate liniile roșii” a spus Dodon la Prime TV.