Curtea de Apel a obligat CEC să aprobe deschiderea a 190 de secții de votare în afara țării

Proteste la CEC după ce s-a anunțat că nu vor fi deschide decât 139 de secții de votare peste hotare, Chisinau, 7 iunie 2021.

Curtea de Apel Chișinău a obligat Comisia Electorală Centrală, pe 17 iunie, să își modifice deciziile privind numărul de secții de votare pentru diaspora și să aprobe deschiderea a cel puțin 190 de secții în străinătate la alegerile parlamentare anticipatele din 11 iulie, așa cum era indicat în avizul Ministerului de Externe.

Instanța a pronunțat hotărârea după o săptămână de dezbateri, într-un proces însoțit de proteste și tensiuni, cereri pentru recuzarea unor magistrați și sesizări la Curtea Constituțională. Mărirea substanțială a numărul secțiilor de votare pentru diaspora a fost cerută de mai mulți concurenți electorali.

CEC care a aprobat inițial 139, iar apoi 146 de secții de votare în străinătate nu a comentat imediat hotărârea Curții de Apel, dar aceasta poate fi contestată. Un număr mare de secții de votare pentru diaspora se crede că ar avantaja partide pro-europene, în special partidul pro-prezidențial PAS.