Curtea de Apel București a respins cererea Turciei de a extrăda o profesoară, fiica unui fost şef al reţelei „Orizont” din R. Moldova

Protest împotriva deportării profesorilor turci din R. Moldova. 7 septembrie 2018

Curtea de Apel București a respins cererea Turciei de a extrăda o profesoară a Liceului Teoretic Internațional de Informatică București.

„Sunt foarte fericită, mulțumesc autorităților române”, a spus Bușra Zeynep Șen, în vârstă de 24 de ani, la aflarea deciziei.

În timpul audierilor ea a declarat că se teme că va fi întemnițată în țara ei în baza unor acuzații politice și supusă unor acte de tortură. „Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Șen, a fost președintele şcolilor „Orizont” din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău”, se arată într-un comunicat al liceului la care lucrează Bușra.

Your browser doesn’t support HTML5

Viaţa după CEDO

R. Moldova a extrădat în septembrie 2018 șase cetățeni turci, fiind condamnată ulterior de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Regimul președintelui turc Recep Tayyp Erdogan desfășoară o amplă campanie împotriva presupușilor rivali, membri ai mișcării Gulen. Într-un caz similar, în decembrie anul trecut, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea autorităților turce de extrădare a unui jurnalist.