Curtea de Casație din Rusia a confirmat condamnarea unui fost imam tătar

Gabdrakhman Naumov, în boxa acuzaților

O instanță rusă a respins apelul formulat de un important învățat islamic din Tatarstan, care a fost condamnat în noiembrie la 6 ani și jumătate de închisoare pentru că a condus o filială a unui grup religios interzis.

Curtea a VI-a de Casație din orașul Samara a pronunțat hotărârea prin care a respins apelul depus de Gabdrakhman Naumov la 21 iulie, a declarat pentru RFE/RL avocatul său, Ruslan Nagiyev.

Naumov este cunoscut în Tatarstan ca profesor la Universitatea Islamică Rusă. El a fost imamul al unei moschei din capitala Tatarstanului, Kazan și fost arestat în martie 2020, acuzat că ar fi liderul mișcării Nurcular din Tatarstan. Naumov a respins acuzațiile spunând că nu a promovat, împărtășit sau susținut niciodată învățături sau idei extremiste sau radicale.

Mișcarea Nurcular, care are milioane de adepți în întreaga lume, a fost interzisă în Rusia în 2008. Autoritățile ruse au declarat că grupul promovează crearea unui stat islamic care să cuprindă toate zonele și țările vorbitoare de limbă turcă din Orientul Mijlociu, Caucaz, Asia Centrală, precum și regiunile vorbitoare de limbă turcă din Rusia din Caucazul de Nord și regiunile Volga.