Curtea Europeană de Justiție a hotărât la 23 noiembrie că judecătorii din țările membre ale Uniunii Europene sunt în drept să solicite opinia instanței supreme a blocului comunitar și nu pot fi supuși unor măsuri disciplinare pentru acest lucru.
Decizia a fost pronunțată în cazul unui judecător din Ungaria. Acesta a fost supus unor măsuri disciplinare pentru că ceruse opinia instanței europene în cazul unui suedez acuzat de o infracțiune în Ungaria, dar care nu părea să înțeleagă acuzația din cauză că nu vorbea maghiara, iar traducătorul avea cunoștințe limitate.
„Pe baza primatului dreptului Uniunii Europene, o instanță națională trebuie să ignore orice practică judiciară națională care prejudiciază dreptul său de a sesiza Curtea Europeană de Justiție”, se spune în decizia instanței, care creează un precedent larg.
Ungaria condusă de partidul naționalist de dreapta Fidesz al premierului Viktor Orban este criticată de Comisia Europeană pentru încercările repetate ale guvernului de a reduce independența judecătorilor și dreptul acestora de a sesiza Curtea Europeană de Justiție.