Curtea Penală Internațională: o anchetă preliminară arată că în Ucraina au fost comise posibile crime de război

Imagini din orașul ucrainean Mariupol din regiunea Donețk, 24 ianuarie 2015

Procurorea-șefă a Curții Penale Internaționale (CPI) a declarat vineri că o anchetă preliminară a constatat că în Ucraina au fost comise posibile crime de război și crime împotriva umanității care justifică o anchetă completă de către judecătorii de la Haga. După o investigație preliminară de șase ani, procurorul Fatou Bensouda a declarat că „există o bază rezonabilă în acest moment pentru a crede că o gamă largă de conduite care constituie crime de război și crime împotriva umanității” au fost comise în timpul conflictului din Ucraina.

Rusia a ocupat și a anexat în mod ilegal Peninsula Crimeea de la Ucraina în martie 2014, în urma demonstrațiilor Maidan pro-UE care au dus la inalturarea de la putere a președintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Rusia a susținut, de asemenea separatiștii din estul Ucrainei într-un conflict ]n care au murit mai mult de 13.000 de oameni din 2014 și pîna în prezent. Fără a numi suspecți sau a intra în detalii despre presupusele infracțiuni, doamna Bensouda a spus că ancheta sa preliminară a constatat trei „grupuri largi de victimime”.

Ea a spus că este vorba de infracțiuni comise în timpul ostilităților, în timpul detențiilor și infracțiuni comise în Crimeea. Deși Ucraina nu este membră a Curtii Penale Internaționale , a acceptat jurisdicția instanței mondiale în 2014 pentru a investiga represiunea împotriva protestatarilor de pe Maidan și ulterior a extins jurisdicția pentru a acoperi conflictele din Crimeea și estul Ucrainei. Rusia nu este membru al instanței internaționale și nu îi acceptă deciziile. Bensouda a spus că următorul pas va fi să solicite judecătorilor de la CPI permisiunea de a deschide o anchetă completă. Ucraina a salutat anunțul procurorului, descriindu-l ca fiind o „decizie istorică”.