Curtea Supremă a Rusiei a desemnat Regimentul Azov drept organizație teroristă

Luptători din gruparea Batalionul Azov în luptă cu seperatiștii pro-ruși în apropiere de satul Șîrokine, regiunea Donețk (Arhivă)

La cererea Parchetului General, Curtea Supremă a Rusiei a desemnat Regimentul ucrainean Azov, controversat pentru trecutul său de extremă- dreapta, ca organizație „teroristă”. Decizia luată pe 2 august a intrat imediat în vigoare. Potrivit Codului Penal rusesc, membrii unei organizații teroriste pot fi condamnați la până la 10 ani închisoare, iar cei care o conduc riscă pedepse cu până la 20 de ani închisoare.

Curtea Supremă a decis „recunoașterea unității paramilitare ucrainene Azov drept organizație teroristă și interzicerea activităților acesteia pe teritoriul Federației Ruse”, a declarat judecătorul citat de agenția de presă de stat TASS.

### Vezi și... ### „Prizonieri de război” sau „criminali de război”: ce soartă vor avea luptătorii de la Azovstal

Regimentul Azov este un grup de voluntari de extremă dreaptă care face parte din Garda Națională a Ucrainei. Cunoscută anterior sub numele de „Batalionul Azov”, gruparea îmbrățișează o ideologie ultra-naționalistă, comparată de autoritățile americane cu extremismul neo-nazist. Simpatizanții regimentului îl văd ca pe o organizație patriotică și eficientă, în slujba apărării țării.

Pe de altă parte, Rusia susține în mod fals că Ucraina este controlată de naziști și a folosit aceast pretext ca una dintre justificările pentru invadarea neprovocată a țării.