Continuă eforturile de salvare a victimelor aflate sub dărâmăturile a mii de clădiri distruse de un cutremur puternic și de mai multe replici care au lovit estul Turciei și Siria vecină.
Peste 5000 de persoane au murit în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a avut loc în primele ore ale zilei de 6 februarie și există temeri că, pe măsură ce operațiunile de salvare se desfășoară, numărul acestora va crește.
Țări din întreaga lume au trimis echipe pentru a ajuta la eforturile de salvare, dar până în prezent puține echipe de urgență se află pe teren, eforturile lor fiind îngreunate de temperaturile scăzute și de cele aproape 200 de replici, care au făcut periculoase căutările printre structurile instabile.
În provincia Hatay, oficialii au declarat că au fost distruse circa 1500 de clădiri și că multe persoane sunt prinse sub dărâmături, fără ca echipele de ajutor sau de salvare să ajungă.
În provincia Hatay, mii de oameni s-au adăpostit în săli de sport sau în hale de piață, în timp ce alții au fost nevoiți să își petreacă noaptea afară.
Cutremurul, care a fost centrat în provincia Kahramanmaras din sud-estul Turciei, a făcut ca locuitorii din Damasc și Beirut să se grăbească în stradă și a fost resimțit până la Cairo.
Bilanț în creștere
Cel puțin 3419 persoane au fost ucise în 10 provincii turcești și aproape 16000 au fost rănite, potrivit autorităților turce.
Oficialii din ambele țări au afirmat că se tem că bilanțul va continua să crească. Salvatorii au continuat căutarea supraviețuitorilor printre dărâmăturile clădirilor prăbușite după lăsarea întunericului.
Șeful Centrului Național de Cutremure din Siria, Raed Ahmed, a spus că acest cutremur care a avut magnitudinea de 7,8 este „cel mai mare cutremur” înregistrat de instituția pe care o conduce.
Ucraina și Rusia, precum și Statele Unite s-au numărat printre țările care s-au angajat imediat să trimită salvatori și alte ajutoare.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunțat că Ucraina este pregătită să trimită un grup mare de salvatori în Turcia, chiar dacă luptă pentru a respinge trupele rusești care au invadat țara în urmă cu aproape un an. „Cooperăm îndeaproape cu partea turcă pentru a coordona desfășurarea echipelor de salvare”, a declarat Kuleba pe Twitter.
Președintele rus Vladimir Putin a vorbit la telefon cu președintele sirian Bashar al-Assad și cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, promițând, de asemenea, să trimită salvatori în ambele țări. „Salvatorii trimiși de la Ministerul rus pentru situații de urgență vor decola în scurt timp spre Siria”, a anunțat Kremlinul. Într-un mesaj separat, Kremlinul a declarat că Erdogan i-a mulțumit lui Putin „pentru o reacție atât de promptă și sinceră și a spus că dă instrucțiuni autorităților competente din țară să accepte ajutorul salvatorilor ruși”.
Turcia a jucat un rol proeminent în încercarea de a apropia cele două părți (Rusia și Ucraina) pentru a aduce pacea pe fondul luptelor intense dintre forțele ruse și ucrainene.
Un cutremur cum n-a mai fost
Secretarul de stat american Antony Blinken l-a sunat pe ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu pentru a-i prezenta condoleanțe și pentru a preciza că Turcia trebuie doar „să ridice telefonul și să spună” ce pot face Statele Unite pentru a ajuta, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
„Suntem hotărâți să facem tot ceea ce putem pentru a-i ajuta pe cei afectați de aceste cutremure în zilele, săptămânile și lunile următoare”, se spune într-un comunicat semnat de Blinken.
Președintele SUA, Joe Biden, a scris pe Twitter că este „profund întristat de pierderea de vieți omenești, adăugând: „Am dat indicații echipei mele să continue să monitorizeze îndeaproape situația în coordonare cu Turcia și să ofere orice fel de asistență necesară."
Institutul Geologic al SUA a măsurat cutremurul la 7,8 grade, precizând că acesta s-a produs în partea central-sudică a Turciei, la o adâncime de 18 kilometri. Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 s-a produs câteva ore mai târziu, la peste 100 de kilometri distanță.
Guvernul sirian a îndemnat comunitatea internațională să vină în ajutorul ei. „Siria face apel la statele membre ale Națiunilor Unite... la Comitetul Internațional al Crucii Roșii și la alte grupuri umanitare” pentru a sprijini „eforturile de a face față devastatorului cutremur”, se spune în comunicatul Ministerului de Externe.
Înaintea unei reuniuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite la New York pentru a discuta prioritățile organismului pentru 2023, a fost ținut un minut de reculegere pentru victimele cutremurului.
Ajutoare umanitare internaționale
Trimiși speciali ONU se află pe teren în Turcia și Siria pentru a evalua nevoile și a oferi asistență, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un comunicat. „Contăm pe comunitatea internațională pentru a ajuta miile de familii lovite de acest dezastru, dintre care multe aveau deja nevoie urgentă de ajutor umanitar în zone în care accesul este dificil”, a declarat Guterres.
76 de specialiști britanici în căutare și salvare, cu patru câini de căutare și echipamente de salvare, au ajuns în Turcia pe 6 februarie, iar o echipă medicală de urgență britanică evaluează situația la fața locului.
Emiratele Arabe Unite au anunțat că vor înființa un spital de campanie în Turcia și vor trimite echipe de căutare și salvare, în timp ce Irakul a declarat că va trimite echipe de apărare civilă în Turcia și Siria cu provizii de urgență și de ajutor, alimente și combustibil.
Spania și alte țări europene au anunțat că vor trimite diverse ajutoare, inclusiv salvatori și echipamente, iar guvernul din Qatar a declarat că va începe să opereze zboruri de ajutor către Turcia.
R. Moldova a trimis în seara zilei de 6 februarie un convoi de salvare format din 55 de salvatori, 12 autospeciale de intervenție complet autonome și doi câini de căutare. Salvatorii moldoveni se vor afla în Turcia cel puțin 7 zile.
### Vezi și... ### R. Moldova a trimis un convoi de salvare în Turcia, lovită de cutremur