Când Rusia se arată «fascistă», arbitrii italieni par rasiști și ce este «capitalismul menstrual»

Vladimir Putin în Piața Roșie. 

Circa 40% din britanici au donat pentru Ucraina, revelează The Observer.

Tot la Londra citim: — “Rusia privește într-un abis demografic, în vreme ce Putin trimite tinerii să moară", cum o scrie The Daily Telegraph.

La Paris, Le Monde se ocupă în acest timp de Evgheni Prigojin, patronul mercenarilor din Wagner, care deodată s-a apucat să reveleze “monstruoasele” pierderi rusești din Ucraina.

Șeful mercenarilor lui Putin, a încălcat un tabu, expunând opiniei publice, începând de miercuri, 22 februarie, fotografii și clipuri video cu mormane de cadavre rusești, sperând astfel să obțină arme din arsenalele Ministerului Apărării. „În această imagine [unde se pot vedea aproximativ 50 de cadavre de bărbați aliniate pe pământul înzăpezit], vedeți unul dintre locurile unde sunt adunate cadavrele. Băieții ăștia au murit ieri. Asta — pentru că nu avem obuze. Ar trebui să fie de cinci ori mai puține decese”, spune Prigojin, vorbind cu bloggerul ultranaționalist Vladlen Tatarski.

### Vezi și... ### Fondatorul grupului Wagner acuză conducerea armatei ruse de „trădare”

De câteva zile Prigojin îi cere pe toate tonurile ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, obuze, deseori insultându-l. Într-un mesaj vocal postat miercuri pe Telegram, el poate fi auzit folosind un limbaj de ocnaș: „Jumătate din băieții mei mor pentru că unii oficiali militari nu își mișcă fundul. Cei care ne împiedică să câștigăm acest război lucrează direct pentru inamic, ajutând dușmanii să lovească Rusia pe la spate. Tu, Șoigu, nu ai conștiință?” întreba indignat Prigojin, care a trimis între 30.000 și 50.000 de deținuți ruși la o moarte aproape sigură pe frontul ucrainean.

Scrie Le Monde: fost gangster care a petrecut nouă ani după gratii în perioada sovietică, Prigojin s-a îmbogățit discret după la venirea la putere a lui Vladimir Putin, grație unor contracte publice uriașe. El părea, după invazia Ucrainei, să fi ajuns în fruntea elitei politice. Desfășurarea unei armate private în străinătate (Wagner) și scoaterea a zeci de mii de criminali din închisori – activități complet ilegale în Rusia – necesită resurse politice pe care doar Putin le poate oferi. Ascensiunea lui Prigojin s-a izbit însă de rezistența acerbă din partea ucrainenilor timp de opt luni în jurul orașului Bahmut. La fel și de numeroșii dușmani pe care și i-a făcut în cadrul aparatului de stat.

Când Rusia se arată «fascistă»

Libération, la rândul său, cotidianul stângii intelectuale pariziene (ziar fondat de Jean-Paul Sartre) publică în această dimineață de luni 27 februarie un interviu cu istoricul american Timothy Snyder, în care el spune: «Prin acest război, Rusia a devenit fascistă.»

Specialist în Ucraina, istoricul american evidențiază logica genocidară și colonială a strategiei lui Putin. El crede însă că riscul de escaladare nucleară, la un an de la începutul invaziei, este foarte scăzut:

— «Am vorbit în primul rând despre limbajul genocidar, în special despre discursurile rusești care susțin că națiunea ucraineană nu există și că această idee a fost rezultatul unei conspirații internaționale împotriva Rusiei. Sau când Putin a vorbit despre „denazificare”, pentru a crea confuzie, deoarece a pretins astfel că luptă împotriva unui pericol de care el însuși era responsabil. Limbajul genocidului a fost înlocuit direct cu practici genocidare precum execuția elitelor locale în teritoriile ocupate sau deportarea copiilor ucraineni în Rusia. Este clar că Rusia încearcă să creeze o situație în care societatea ucraineană nu va mai exista, prin practici care amintesc de cele ale Germaniei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aceasta mi se pare că se încadrează în definiția genocidului dată dată de convenția din 1948, atât în spirit, cât și în literă.»

### Vezi și... ### Parlamentul European: Holodomorul a fost genocid împotriva poporului ucrainean. Rusia, pusă să-și ceară scuze

Cât de departe putem împinge paralela cu Germania nazistă? întreabă Libération.

— «Ne putem întreba într-adevăr în ce măsură Rusia a devenit fascistă. Eu cred că este în mare măsură. O vedem mai întâi în cuvintele care justifică și însoțesc războiul, greu de distins de retorica fascistă a anilor 20 și 30. Se spune că voința este mai puternică decât rațiunea. Auzim de la Moscova teorii ale unei conspirații internaționale împotriva poporului rus, chiar și la vârful statului. Inocența și superioritatea națiunii ruse sunt date ca incontestabile. Propaganda este unul dintre elementele cheie ale fascismului actual. Presa este redusă la tăcere, internetul e în mare măsură controlat. Televiziunea, la rândul ei, repetă neobosit clișee propagandistice cu scopul de a mobiliza populația în favoarea războiului. Ea întruchipează această idee fascistă prin excelență că totul este spectacol și că realitatea contează prea puțin.»

### Vezi și... ### Cum a readus războiul lupta de clasă în Rusia

Sunt oare arbitrii italieni rasiști?

The Guardian pune în mod foarte serios această întrebare: arbitrii italieni pedepsesc mai mult fotbaliștii cu pielea întunecată decât pe cei albi.

Cercetătorii au remarcat o părtinire rasială din partea oficialilor sportivi din prima ligă a Italiei, dar conchid că ar putea fi legată de presiunea suporterilor.

Arbitrii din prima ligă de fotbal a Italiei dau mai multe cartonașe galbene și roșii jucătorilor negri și cu pielea mai închisă decât colegilor lor de echipă cu pielea deschisă la culoare, arată cercetările.

Oficialii din Seria A au acordat în medie cu 20% mai multe faulturi împotriva jucătorilor cu pielea mai întunecată din 2009 până în 2019, cu 11% mai multe cartonașe galbene și cu 16% mai multe cartonașe roșii.

Dar în timpul pandemiei de Covid-19, când meciurile s-au jucat pe stadioane goale, nu a existat nicio părtinire în modul în care arbitrii i-au tratat pe jucători. Acest lucru demonstrează că autoritățile ar trebui să acorde prioritate interzicerii pe stadioane a fanilor responsabili de incidente rasiste, spun cercetătorii.

Ce este «capitalismul menstrual»

Și tot același parizian Libération are o întreaga analiză-interviu despre «capitalismul menstrual».

Tampoane, gadgeturi de unică folosință, aplicații de monitorizare a ciclului... În cartea „Istoria produselor menstruale”, cercetătoarea Jeanne Guien denunță impostura calculată care a permis produselor de igienă menstruală să devină dominantă pe planetă.

„În 2020, piața produselor menstruale, cunoscută sub numele de „piața de igienă feminină”, a fost estimată că va ajunge la 27,7 miliarde de dolari în 2025.”

Specializată în filosofia tehnicilor și istoria industrială, cercetătoarea Jeanne Guien a scrie o carte care aruncă o lumină foarte dură asupra acestei vaste mistificări căreia femeile îi sunt victime încă de la sfârșitul anului. secolul al XIX-lea: li s-a spus că anumite produse le vor elibera. Aceste produse sunt concepute pentru a le face să creadă că vor deveni mai moderne, mai eficiente și mai atractive dacă le vor folosi. Rezultatul fiind că femeile sunt transformate în consumatori cărora le este rușine de corpul lor, gata să cheltuiască sume nebunești pe produse poluante și uneori chiar periculoase pentru sănătatea lor.

Este ceea ce cercetătoarea numește în Libération: «L’imaginaire de la souillure»(imaginarul murdăriei și al pângăririi).