Your browser doesn’t support HTML5
Se pare că omul, chiar şi cel responsabil şi vigilent, înţelege cu adevărat ce e COVID-ul atunci când pe neaşteptate boala aceasta nemiloasă îi răpeşte o rudă. Iar când ruda pierde lupta cu virusul, după ce nu a fost foarte bolnavă sau foarte bătrână, înţelegi totul şi mai bine. Atunci vezi în altă lumină toată debandada moldovenească cu normele sanitare. Şi înţelegi că întârzierea vaccinării va avea consecinţe extrem de triste. Atunci, după o înmormântare austeră, nu mai trebuie să te roage nimeni să-ţi acoperi nasul cu mască.
Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc spune că primele 2 zile din campania de imunizare anti-COVID-19 sunt un succes. Au fost vaccinaţi 2600 de medici. E un lucru bun, într-adevăr, şi e bine că a început această vaccinare, dar până la un succes real e o cale foarte lungă. Vaccinarea a început chiar într-o perioadă complicată, când zilnic apar mai mult de o mie de infectaţi şi mor mai mult de 20 de oameni. Spitalele sunt arhipline, o sumedenie de oameni se tratează acasă şi îşi fac singuri injecţii. Da, urmează să mai vină câteva mii de doze de vaccinuri prin paltforma COVAX, dar acestea sunt mult prea puţine. Şi e de presupus că procesul de vaccinare se va lungi şi va dura multă vreme. Are Moldova bani să cumpere vaccinuri suficiente? Discuţiile din presă nu mă fac foarte optimist. Îmi este greu să cred că eu şi membrii familiei mele vom vi invitaţi să ne vaccinăm în lunile următoare.
Un lucru mi se pare acum de domeniul evidenţei, acela că toate jocurile poiticienilor moldoveni nu fac o ceapă degerată pe lângă sănătatea oamenilor. Mai mult, acum se poate vedea, de la o parte, mai bine ca oricând, cine dintre politicieni se gândeşte mai mult la fotolii, şi cine se gândeşte la oameni. Se poate vedea fără binoclu…