Cât mai poate rezista armata ucraineană în fața ofensivei ruse?

Tancuri și vehicole militare rusești distruse în invazia rusă a Ucrainei, Bucea, Ucraina, 16 mai 2022.

Your browser doesn’t support HTML5

Cât mai poate rezista armata ucraineană în fața ofensivei ruse?

Forțele ruse își continuă ofensiva în estul Ucrainei, iar ministerul Apărării de la Kiev a acuzat din nou Moscova vineri că își concentrează bombardamentele asupra infrastructurii civile, ceea ce Rusia a negat în repetate rânduri.

Tot ministerul ucrainean al Apărării informează vineri că ar fi respins 14 atacuri rusești pe frontul din Donbas și ar fi distrus opt tancuri, printre alte vehicule militare.

Informațiile nu pot fi verificate din surse independente.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenki susținea în discursul video postat joi noaptea că viața a devenit un „iad” în Donbas, o regiune care ar fi fost „complet distrusă”. Zelenski a acuzat din nou armata rusă că atacurile asupra infrastructurii civile sunt o „tentativă deliberată și criminală de a ucide cât mai mulți ucraineni”.

În ciuda nenumăratelor pierderi și eșecuri înregistrate de la lansarea ofensivei în Ucraina pe 24 februarie, armata rusă își păstrează avantajul când vine vorba de numărul de militari și volumul de armament de care dispune. Potrivit unei estimări a Pentagonului din 18 mai, rușii par că se adaptează la tacticile ucrainene, trecând la atacuri cu unități mai mici.

Schimbarea de tactică ar putea aduce Rusiei anumite victorii, dar ar putea semnala și o limitare a ambițiilor sale politice și militare în Ucraina, spune Liam Collins, ofițer în rezervă al Forțelor Speciale americane și directorul executiv la „Madison Policy Forum”.

„Armata rusă rămâne numeric cea mai puternică”, dar acesta este pentru moment și singurul ei avantaj, continuă Collins într-un interviu pentru Europan Liberă.

„Rușii vor face unele progrese, după care forța mai mică [ucrainenii] vor contra-ataca, reducând treptat aceste victorii, cum s-a întâmplat în zona Kiev-ului sau acum la Harkov” , iar acest model, crede Collins, se va repeta încă mult timp pe frontul din Dombas și nu numai.

Cele mai recente estimări ale Institului pentru Studierea Războaielor de la Washington sunt că Rusia ar fi renunțat și la ideea de a încercui trupele ucrainene din Donețk, concetrându-se acum pe regiunea Luhansk. De la începutul invaziei în Ucraina, obiectivele Rusiei par să se fi redus mereu, cu toate acestea, este greu de spus în ce punct, Rusia și Ucraina ar putea accepta să înceteze ostilitățile.

„Kremlinul are nevoie de victorii, fie ele și mici”, apreciază expertul militar american, „dar chiar dacă își reduce ambițiile numai la regiunea Luhansk , asta tot nu este o soluție” pentru că Ucraina nu este dispusă, în acest moment, să cedeze vreun teritoriu pentru a ajunge la un armistițiu.

Miza actualelor lupte este o poziție mai puternică la negocierile de pace, care vor veni cândva, arată Liam Collins, pentru că „așa merg toate războaiele, indiferent dacă este un conflict intern, un război civil sau un război inter-statal. Se luptă, până ce o partea ajuge la concluzia că pierderile sunt mult mai mari decât câștigurile sau că nu mai poate continua”.

Ucrainenii, apreciază Collins, ar putea ceda dacă „pur și simplu nu mai pot susține capacitatea de a lupta”, pentru că au demonstrat-o deja, „voința de a lupta nu o să dispară”. Chiar și într-o situație disperată, mai spus expertul american, ucrainenii ar putea recurge la un „război de gherilă”.

Rusia, pe de altă parte, ar putea fi dispusă să negocieze o încetare a luptelor dacă ajunge la concluzia că „pierderile suferite sunt catastrofale”. „Suferă și acum pierderi semnificative”, spune Liam Collins în interviul cu Europa Liberă, dar este greu de prevăzut care este limita acceptabilă a pierderilor pentru un lider autoritar ca președintele rus Vladimir Putin. „Este greu de crezut că ar accepta să se retragă cu o înfrângere”, mai spune Collins.

Oricum, actualul război din Ucraina trebuie urmărit și analizat ca bursa: nu zilnic (deși și asta este necesar), ci din perspectiva mai multor săptămâni, sau chiar luni. Pentru a stabili în favoarea cui se înclină balanța. „Pentru moment, Rusia are superioritatea numerică, dar se vor mai duce multe bătălii, iar ucrainenii mai pot câștiga”, apreciază Liam Collins, ofițer în rezervă al Forțelor Speciale americane, într-un interviu cu Europa Liberă.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Rusia își intensifică atacurile în Luhansk