Câte spitale nu au generatoare electrice

Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie este una din cele patru instituții medicale care nu dispun de niciun generator electric.

În lipsa energiei electrice, spitalele se conectează automat la generatoarele electrice de care dispun. În acest moment, 55 din cele 59 de spitale publice republicane, municipale și raionale din R. Moldova sunt dotate cu cel puțin un generator electric, însă doar 15 dintre acestea sunt asigurate cu generatoare care acoperă întreaga capacitate a instituțiilor.

Nu dispun de niciun generator electric Spitalul de Psihiatrie din Bălți și cel din Orhei, Spitalul Clinic de Boli Contagioase „Toma Ciorbă”, Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie și Spitalul Clinic Municipal Nr. 4.

Celelalte instituții medicale dispun de unul sau de cel mult două generatoare electrice. Acestea au capacitatea de a asigura cu energie electrică secțiile de operații, centrele perinatale, unele echipamente de laborator și diagnostic, fapt ce asigură evitarea unor riscuri majore, în cazul deconectării energiei electrice.

În total, spitalele publice dispun de 77 generatoare de diferită capacitate. Potrivit ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, ar mai fi nevoie de, cel puțin, 55 de generatoare.

Anul trecut, 17 instituții medicale au primit câte un generator electric din partea guvernului Franței.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum încearcă spitalele să facă față crizei energetice