Unii din membrii misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) vor rămâne în centrala atomică de la Zaporojie, a anunțat șeful AIEA, după vizita făcută acolo.
„Lumea trebuie să știe că AIEA stă la Zaporojie”, a spus Rafael Grossi într-un mesaj video dat publicității de agenția rusă de știri RIA Novosti. El nu a precizat câți membri ai echipei sale vor rămâne acolo și pentru cât timp.
Compania ucraineană Energoatom a spus într-o postare pe Telegram că ar fi vorba de cinci persoane, că inspectorii AIEA au descărcat echipamente pe care le-au adus cu ei și că se așteaptă să rămână acolo până pe 3 septembrie.
Grossi, a precizat Energoatom, a părăsit centrala după vizita inițială împreună cu majoritatea celorlalți membri ai echipei sale și a spus că inspectorii au putut vedea deja ce au vrut să vadă.
Misiunea AIEA a ajuns la centrala nucleară Zaporojie în ciuda tirurilor de artilerie din zonă, care au forțat închiderea unuia din reactoarele ei și au întârziat venirea inspectorilor ONU.
Situația de la cea mai mare centrală atomică din Europa continuă să fie o sursă de mare îngrijorare pe plan mondial din cauza riscului unui dezastru nuclear provocat de conflictul armat din zonă.
Cinci informații despre centrala de la Zaporojie
- Zaporojie este cea mai mare dintre cele patru centrale nucleare ale Ucrainei. Împreună furnizează aproximativ jumătate din energia electrică a țării.
- Invazia rusă în Ucraina, pe 24 februarie, a provocat pentru prima dată un război într-o țară cu un program nuclear atât de extins și stabil (AIEA).
- Cele șase unități ale centralei de la Zaporojie au, în total, o capacitate netă de 5,7 gigawați (AIEA). Prima unitate a fost conectată la rețea în 1984, iar ultima în 1995.
- Centrala are o importanță strategică pentru Rusia, este amplasată la numai 200 km de Crimeea, anexată abuziv în 2014.
- Centrala a fost capturată de forțele ruse în martie 2022. Este însă operată de tehnicieni ucraineni.
Sursă: Reuters