Cît de sigure sînt podurile din R.Moldova?

Imagine generică

O discuție cu șeful interimar al Direcției transport public și căi de comunicație de la Chișinău Vitalie Butucel.

Recenta tragedie cauzată de prăbușirea unui pod rutier în Italia nu putea să nu readucă în actualitate, și în Republica Moldova, preocuparea pentru starea podurilor, practic toate construite multe decenii în urmă. Locuitorii municipiului Chișinău au aflat, bunăoară, în baza unor informații prezentate într-o ședință a Primăriei, că majoritatea acestor construcții necesită verificări și reparații substanțiale, chiar dacă autoritățile dau asigurări că nu există motive de panică și că nimeni nu trebuie să închidă ochii de spaimă la trecerea niciunui pod. O convorbire pe această temă cu șeful interimar al Direcției transport public și căi de comunicație Vitalie Butucel.

Europa Liberă: Așadar, inclusiv din cauza tragediei recente cauzate de prăbușirea, în Italia, a Ponte Morandi, atenția față de starea podurilor, și aici la Chișinău, s-a accentuat. Ați prezentat în ședința operativă a Primăriei date destul de îngrijorătoare privind aceste construcții. În mod obișnuit, însă, cine și în ce mod are grijă cu regularitate de aceste construcții, majoritatea absolută a cărora, dacă nu chiar toate, sunt construite, fără a mai fi reabilitate, multe decenii în urmă?

Vitalie Butucel: „Pot să vă comunic că în cadrul Primăriei Chişinău avem o întreprindere specializată Exdrupo care exploatează drumurile şi podurile din capitală. Această întreprindere are obligaţia de a întreţine aceste căi de comunicaţie, inclusiv şi podurile din capitală. Numai că în ultimii 20 de ani practic la întreținerea podurilor din capitală din bugetul municipiului Chişinău nu au fost alocate careva surse speciale pentru reparații capitale sau pentru expertize tehnice mai ample care ne-ar arăta starea reală, de facto a lucrurilor.”

Europa Liberă: Deci Dvs. spuneţi că de fapt nici nu s-au făcut aceste verificări privind starea lucrurilor din lipsă de mijloace alocate până acum?

Vitalie Butucel: „În ultimii 20 de ani autorităţile, cei care au gestionat podurile până în prezent s-au limitat numai la întreţinerea acestor poduri. E vorba de întreţineri curente, reparaţii pe partea carosabilă. În ce priveşte structura acestor poduri sau alte detalii mai complexe practic nu s-a intervenit.”

Europa Liberă: Administraţia de Stat a drumurilor nu a intervenit nici ea cu verificări de rutină?

Vitalie Butucel: „Administrația de Stat a drumurilor are în competenţa sa podurile la nivel naţional. Cele care se afla la balanţa întreprinderii Exdrupo se află în gestiunea noastră a autorităţilor publice locale din Chişinău.”

Europa Liberă: Există vreun pod din cele 20 ale municipalității despre care să se spună că este în stare bună?

Vitalie Butucel: „Da, este viaductul din oraşul Sîngera, construit în 1978. La începutul anilor 2000 a fost reconstruit capital. La acest viaduct putem constata că nici el de la ultima reparaţie capitală nu a fost întreţinut conform condiţiilor şi normelor tehnice stabilite. În următoarea perioadă urmează să intervenim în acest domeniu şi să facem o regulă.”

Europa Liberă: Au fost date asigurări că totul este în siguranță, inclusiv din partea primarului interimar care a avertizat că nu e cazul să se intre în panică din cauza unor informații nu foarte liniștitoare despre starea podurilor în municipiul Chișinău. Totuși ce garanții există, bazate eventual pe rezultate de expertiză că dacă intri pe unul din podurile capitalei ajungi cu siguranță și Doamne ajută la celălalt capăt?

Vitalie Butucel: „Cel puţin din analiza pe care am făcut-o noi şi din discuţiile cu experţii din domeniu, ei sunt doar trei la număr în Moldova, ne-au confirmat că la moment în municipiul Chişinău nu există un pericol vădit cu privire la aceste poduri. Cele trei poduri pe care le-am nominalizat – podurile de pe străzile Ismail, Grigore Vieru şi Mihai Vitează – urmează să intre într-o expertiză. Această procedură deja a fost iniţiată. Urmează expertiza tehnică după care vom şti exact starea acestor poduri şi vom lua decizii cu privire la proiectare şi reconstrucţie.”

Europa Liberă: În cazul în care se produce vreun colaps structural al vreunui pod, cine ar fi direct responsabil, juridic? Și cu ce consecințe?

Vitalie Butucel: „Îmi e greu să vă spun acum cine va fi responsabil. Urmează noi, autorităţile să întreprindem în următoarea perioadă toate măsurile ca să nu ajungem în asemenea situaţii. Faptul că în ultimii 20 de ani s-au întreţinut destul de prost aceste edificii asta tot denotă ceva. Rosturile de dilataţie urmau a fi curăţite de cel puţin două ori pe an şi trebuiau întreţinute ca să funcţioneze în stare normală. În unele cazuri au fost asfaltate, adică s-au încălcat total anumite norme.”

Europa Liberă: Ce altceva în afară de examinarea vizuală, că înţeleg că asta s-a făcut când a-i invocat „numiroşii” specialişti pe poduri, se efectuează sau poate fi efectuat ca să se constate starea adevărată a podurilor? Este suficientă aceasta examinare vizuală pentru a trage concluzii privind capacitatea portantă a unui pod?

Vitalie Butucel: „Inclusiv şi acest element este. Se vede cu ochiul liber la podul de pe Ismail grinzile fisurate, armatura ieşită şi ruginită. Absolut toate elementele sunt în stare jalnică la acest pod. La podul adiacent Circului pe strada Grigore Vieru avem piloni pe care se văd fisuri evidențiate. Aceste lucruri nu trebuie să fie prezente la un pod. Asta trebuie să ne alarmeze. Cazul din Italia cumva ne-a pus în gardă să facem o verificare mai amplă a acestor edificii şi să acţionăm, să întreprindem şi careva acţiuni concrete în vederea securizării participanţilor la trafic.”

Europa Liberă: Dvs. aveţi vreo explicaţie a faptului că până acum nu s-a pus problema şi nu s-au alocat resurse cel puţin pentru a stabili mai mult sau mai puţin cu exactitate ce se întâmplă cu aceste construcţii?

Vitalie Butucel: „Chiar fără a avea acest caz tragic din Italia noi am avut în planurile de activitate din acest an expertiza unor poduri. Începând cu acest an chiar ne-am pus în plan expertizarea acestor poduri. Am avut şi câteva sesizări pe această problemă. Ea nu este nouă. Urmează să ne facem temele, să întreprindem acţiunile de care suntem responsabili fiecare în parte.”

Europa Liberă: De ce totuşi în 20 de ani nu s-a făcut acest lucru? E doar din cauza lipsei banilor sau există şi alte motive?

Vitalie Butucel: „Pentru mine întrebarea asta e prea… Eu deţin funcţia de şef al direcţiei transport din luna martie curent. Din momentul respectiv voi întreprinde toate acţiunile ca lucrurile din domeniul pe care îl am în gestiune să meargă bine.”

Europa Liberă: Este costisitoare această procedură de verificări, de testare?

Vitalie Butucel: „În general podurile sunt nişte obiective strategice. Evident că sunt foarte costisitoare la întreţinere, la expertizare, le reparaţie. Sunt nişte edificii complexe, din structuri masive. Evident că sunt costuri destul de mari.”

Europa Liberă: Înţelegem că expertiza va fi efectuată în maxim jumătate de an. Teoretic reparaţia ar putea să înceapă nu mai devreme decât anul viitor. Aveţi o închipuire preliminară la cât s-ar putea ridica cheltuielile de reabilitare ale acestor poduri? Are municipalitatea surse proprii sau va trebui să se împrumute?

Vitalie Butucel: „Termenii sunt aproximativ 8-9 luni până la demararea unor lucrări de reparaţie a unor poduri în dependenţă de rapoartele de expertiză. Cât ţine de asigurarea financiară a acestor lucrări chiar ieri în ședința operativă, domnul Codreanu primarul general interimar a menţionat că va veni în CMC cu solicitarea de finanţare a acestor reparaţii. Lucrurile sunt cumva luate la înărmare şi cred că se vor găsi soluţii inclusiv de finanţare.