Cărți poștale pentru deținuții politici din Belarus

Carte poștală de Tsikhan Klyukach. Un tribunal de la Minsk l-a găsit pe Klyukach vinovat pentru că ar fi desfășurat activități care au perturbat ordinea publică, după ce a pictat graffiti împotriva lui  Alyaksandr Lukashenka. 
Desenele sunt, de obicei, furnizate de rudele deținuților politici, dar uneori sunt trimise de oameni care sunt în legătură cu deținuții. După aceea, echipa Free Postcards transformă aceste desene și citate în cărți poștale.

Echipa care se ocupă de proiect a folosit inițial 10 modele de cărți poștale, bazate pe desene ale deținuților politici.
 „La început a fost doar o idee simpatică. Lotul inițial a fost oferit de o fată care corespondează mult cu deținuții politici. Apoi, ideea s-a amplificat devenind un proiect de susținere a deținuților politici, numit Cărți poștale gratuite. Nu mai facem doar cărți poștale, ci și tricouri, genți cu imprimeuri, seturi de cărți poștale, organizăm diverse evenimente”, spune Darya, voluntar al proiectului.

Pe tricou scrie: „Nu renunțăm și nici tu nu ar trebui să renunți!”. Protestele în desfășurare au zguduit Belarus de când Lukashenka a fost anunțat oficial ca câștigător al alegerilor prezidențiale din 9 august 2020, care au fost considerate în mare măsură trucate și nu au fost recunoscute de guvernele occidentale.

O carte poștală de Ihar Losik. Bloggerul din Belarus și consultantul RFE/RL a fost reținut în iunie 2020 și acuzat că a folosit popularul său canal Telegram pentru a „pregăti perturbarea ordinii publice”. Pe 14 decembrie a fost judecat și condamnat la 15 ani de închisoare.

Președintele RFE/RL, Jamie Fly, a cerut regimului Lukașenka să înceteze tratamentul „condamnabil” față de Losik și alți jurnaliști. Darya spune că voluntarii au primit o mulțime de semnale de recunoștință de la prizonieri, inclusiv laude pentru munca lor din partea candidatului la președinție Viktar Babaryka.

Liderul opoziției în exil, Svyatlana Tsihanouskaya, arată o carte poștală din proiectul Cărți poștale gratuite în fața Reichstagului, Germania, Berlin.

Un desen de Maksim Znak. Reprezentantul opoziției a fost condamnat la 10 ani de închisoare pe 6 septembrie după ce a fost găsit vinovat de conspirație pentru preluarea puterii, chemări la acțiuni care afectează securitatea națională prin încercarea de a crea un grup extremist. Secretarul de stat al SUA  Antony Blinken a spus că această „condamnare este motivată politic și este rușinoasă” iar acuzații sunt „false”.
Pe cartea poștală scrie: „Nu vreau să lucrez prea mult azi... Aproape la fel ca ieri”.

O carte poștală de Lyavon Khalatran. A fost voluntar în campania prezidențială a lui Viktar Babaryka, arestat în august 2020 și acuzat de tulburarea ordinii publice. Khalatran a fost condamnat la doi ani de închisoare.
Textul spune: „Această carte poștală a servit ca suport pentru cana cu cafea o săptămână. O poți folosi la fel și ar fi de parcă am bea o cafea împreună”.
Proiectul Cărți poștale gratuite este inițiat de 12 voluntari, dar oricine este binevenit.

Un desen de Anastasia Mirontseva. Studenta la artă a fost reținută în octombrie 2020 împreună cu sora ei și acuzată de acțiuni care încalcă grav ordinea publică.
Puteți obține o carte poștală donând minim 5 euro pe site-ul BySOL.

O carte poștală a lui Kasia Budzko, o activistă de la Asociația Studenților din Belarus care a fost condamnată la 2 ani și jumătate de închisoare. A fost arestată în noiembrie 2020 și acuzată de acțiuni care încalcă grav ordinea publică, dar este considerată deținut politic.
Textul cărții poștale este: „Libertate, pâine, sare”.

Anul acesta, echipa proiectului a realizat un calendar special de advent cu desene ale prizonierilor politici.
„Fiecare zi are un desen și un obiectiv de realizat. Ne exprimăm astfel solidaritatea cu deținuții politici”, explică Darya.

Darya spune că, dacă vreți, puteți trimite o carte poștală cu un text simplu prizonierilor politici din Belarus folosind site-uri web precum Pismo.bel sau Vkletochku.org.
„Poate că veți începe să primiți răspunsuri și astfel veți face o pasiune din a coresponda”, spune ea.