Your browser doesn’t support HTML5
„Astăzi, în Republica Moldova oricine ştie că se apropie Paştele în momentul în care apare primul bărbat în trening, cu un covor în spinare şi cu un castronaş cu o perie înmuiată în oţet alături”. Tot așa, faptul că încep să apară partide noi e semn că se apropie alegerile anticipate, scrie glumeț Radu Popescu în Ziarul de Iași, decodând și un alt secret al societății de dincolo de Prut: dacă Igor Dodon și socialiștii spun că e da, atunci cu siguranță e nu. Dovadă că, din decembrie, când s-au declarat de acord cu anticipatele, și până acum au fost folosite toate „tertipurile” pentru a bloca mișcarea-cheie, dizolvarea Parlamentului. Ultima invenție, starea de urgență pe motiv de pandemie, ar fi o „bășcălie politico-sanitară”. A fost însoțită nu de restricții, ci dimpotrivă, de măsuri de relaxare. Radu Popescu crede că acum alegătorii din Moldova sunt mult mai informați. Noul partid fondat de fostul premier socialist Ion Chicu nu va mai păcăli mulți și va rămâne, probabil, la coada clasamentului, alături de „Partidul Politic Pentru Oameni, Natură şi Animale”, „Partidul Acasă Construim Europa PACE” și altele. Editorialistul ieșean mai spune însă un lucru: că tocmai s-a dat publicității, de la Națiunile Unite, raportul Fluxurile financiare ilicite şi recuperarea activelor în R. Moldova „din care reiese că fluxurile ilegale de bani reprezintă un miliard USD anual”. „Acum, sincer vorbind, scrie Radu Popescu, dacă aţi fi în locul lui Dodon ori Plahotniuc, chiar v-aţi mai dori alegeri anticipate şi un nou guvern care să investigheze toate astea?”
Ucraina „ca stat și ca națiune” ar urma să fie ștearsă de pe hartă de Rusia
În secțiunea de bloguri a ziarului Adevărul, Cristian Unteanu deduce că Ucraina încearcă să pună presiune pe Occident ca să fie primită rapid în Alianța Nord-Atlantică. Textul face referire la declarațiile ambasadorului ucrainean în Germania. Diplomatul susține că ajutorul militar primit din partea Statelor Unite e absolut insuficient, în condițiile în care Ucraina „ca stat și ca națiune” ar urma să fie ștearsă de pe hartă de Rusia „în următoarele zile”. „«Fie vom face parte dintr-o alianţă cum este NATO şi vom contribui să întărim Europa, pentru ca Europa să fie mai sigură de sine, fie nu avem o altă opţiune decât aceea de a ne înarma şi, posibil, să ne gândim la un statut nuclear. Altfel, cum oare să fim în stare să ne asigurăm propria apărare?» Greu, foarte greu, chiar imposibil de crezut că ambasadul ucrainean a vorbit fără să aibă un mandat foarte clar”, scrie Unteanu, și explică ce vrea să spună Andrei Melnik cu aceste fraze.
Demiterea acum cinci zile a ministrului sănătății Vlad Voiculescu a dus la o criză în coaliția de guvernare de la București. Cristian Preda este unul dintre cei care scriu (e vorba de Adevărul) că în tocmai acum „președintele s-a făcut nevăzut”, nu a intervenit să aplaneze tensiunile dintre liberali și useriști. La Digi24 TV însă, Cristian Pîrvulescu a declarat că nici n-ar trebui să intervină : nu e vorba de un conflict între instituțiile statului, ci unul în coaliție. Dincolo de asta, Andreea Pora face o listă cu dezvăluirile salutare pe care le-a făcut Vlad Voiculescu din postul de ministru (centre de vaccinare paralele, nedeclarate, realitatea din spatele incidenței foarte mici a COVID 19 din unele județe - anume, număr insignifiant de testări ș.a.m.d.). Jurnalista de la 22 nu-i trece totuși cu vederea lui Voiculescu nici defectele, nici stângăciile și greșelile.