„În cazul judecătorilor Curților Constituționale (CC), populismul poate duce la consecințe precum decizia Curții Constituționale a Federaţiei Ruse care a permis anexarea Crimeii, ceea ce constituie de facto o infracțiune penală. Judecătorii Curții Constituționale a Rusiei trebuie să poarte răspundere și pentru victimele tragice care au urmat”. Declarația a fost făcută la Chişinău de președintele Curții Constituționale a Lituaniei, Dainius Žalimas, în cadrul conferinței organizate joi cu ocazia aniversării a 25 de ani a CC a Republicii Moldova.
Declarația a fost făcută în prezența șefilor Curților constituționale din Rusia și Ucraina. La eveniment au fost prezenți șefii CC din 14 state, președintele Comisiei de la Veneția, dar și președintele Igor Dodon. În campania electorală pentru alegerea sa în funcție, președintele Dodon a declarat că peninsula Crimeea ar aparține „de facto” Rusiei, declarație care a generat revoltă la Kiev și care nu a fost retractată complet de șeful statului moldovean.
„Populismul judecătoresc apare atunci când membrii CC se lasă influențați de opinia publică sau de cea a regimului de la putere”, a declarat Dainius Žalimas, care este și membru al Asociației justiției constituționale a țărilor din bazinele Mării Baltice și Mării Negre.
„O instanță decizia căreia este influențată de opinia publică nu mai este instanță de judecată, ci devine o anexă a puterii politice și activitatea ei își pierde sensul. Se poate cu același succes institui imediat judecata conducătorului suprem sau cea a mulțimii, care va reprezenta „opinia publică””, a mai declarat președintele CC de la Vilnius, Dainius Žalimas, citat de publicația Gazeta Juridică din Ucraina.