Explozii la o stație GPL din România. Doi morți și zeci de răniți. Trei mii de persoane evacuate

Pompierii au trimis patru roboți înaintea lor pentru a stinge incendiul. Chiar și așa, în a doua explozie 26 dintre ei au fost răniți.

Sâmbătă seara au avut loc mai multe explozii la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, de pe DN1A, la 30 de km de București. Stația era închisă în urma controalelor, dar funcționa și avea 6 cisterne de 10 mii de litri, dintre care două pline.

Autoritățile au activat planul roșu de intervenție, iar Spitalul Floreasca, planul alb, adică întreg personalul medical este convocat la spital pentru a întări liniile de gardă. O persoană a murit la spital după ce a intrat în stop respirator. A fost resuscitată, dar a făcut infarct, a explicat șeful Departametului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Sâmbătă, la prânz, a murit o a doua persoană, soția bărbatul mort vineri seara. Ea suferise arsuri pe 95% din corp. A fost activată celula de criză la Ministerul de Interne la care participă și premierul Marcel Ciolacu.

Încă nu a fost activat mecanismul de protecție civilă , dar premierul Marcel Ciolacu a declarat în exclusivitate la Digi 24 că va fi, cu siguranță, activat, dar nu înainte ca răniții să fie stabilizați.

Galerie foto | Explozii la Crevedia: 46 de răniți, morți, 3.000 de persoane evacuate

Se înregistrează 58 de persoane grav rănite în urma exploziilor. Cei mai mulți răniți sunt cadre MAI, 39 dintre ei fiind pompieri. ISU Dâmboviţa precizează că incendiul a fost localizat, iar pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăţi a fost eliminat. Echipajele operative acţionează pentru lichidarea ultimelor focare. La faţa locului au intervenit 10 autospeciale de stingere şi 1 autoscară.

Unul dintre reprezentanții ISU Dâmboviţa a spus că incendiul a fost localizat şi nu mai există pericol să se extindă. „Mai există flăcări care se manifestă la cele 7 proprietăţi. Ca explozii, a fost deflagraţia aceea, apoi a mai fost o explozie ceva mai mică, iar una precedentă celei mari”, a declarat Radu Popescu.

România a obţinut sprijin din Norvegia, Austria, Belgia şi Italia pentru a transfera pacienții arși în exploziile de la Crevedia, a precizat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). El a precizat că 8 persoane rănite ar urma să fie transferate în străinătate.

Depozitul de la Crevedia în care au explodat sâmbătă seară mai multe cisterne aparţine firmei SC Flagas, deținută de Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal. Asociat la firmă este Ionuț Cosmin Stîngă, care apare ca membru al echipei de fotbal al Rompetrol.

Stația GPL nu avea autorizație ISU la incendii dar, cu toate acestea, funcționa pentru realimentări.

Imagini de la locul tragediei, chiar din momentul uneia dintre explozii

Urmăriți articolul actualizat pe pagina Europa Liberă România.