Danemarca este pe punctul de a se alătura politcii de apărare și securitate a UE

Steagul UE și al Danemarcei pe un autobuz la Copenhaga (arhivă)

Danemarca este pe punctul de a se alătura politcii de apărare și securitate a Uniunii Europene, după ce 30 de ani a refuzat să participe. Referendumul care are loc miercuri a fost determinat de nesiguranța provocată de invazia rusă din Ucraina, invazie care a dererminat și alte două țări nordice, Suedia și Finalnda să renunțe la zeci de ani de neutralitate și să ceară acum admiterea în NATO.

Danemarca este singura țară din UE care nu participă (are o derogare) la politica europeană de apărare, ceea ce înseamnă că nu a participat la nici o misiune militară a UE, deși este una din țările fondatoare ale NATO.

Sondajele de opinie sugerează că peste 65% din danezi sunt favorabili acestei schimbări majore.

„Cred din toată inima că trebuie să votăm da”, a spus priemieruo Mette Frederiksen în timpul unei dezbateri televizate duminică. „Într-un moment în care trebuie să luptăm pentru securitatea în Europa, trebuie să fim mai uniți cu vecinii noștri”.

În martie, parlamentul danez a aprobat o creștere majoră a bugetului apărării, cu 1 miliard de dolari pentru în următorii doi ani. Bugetul va ajune la 2% din PIB până în 2033, în conformitate cu cerințele NATO.