Danemarca suspendă două săptămâni vaccinarea cu AstraZeneca

Danemarca a suspendat pentru două săptămâni vaccinarea anti Covid-19 cu vaccinul AstraZeneca după ce la mai multe persoane s-au format cheaguri de sânge după ce fuseseră vaccinate. S-a înregistrat un deces, a informat Autoritatea Sanitară națională (Sundhedsstyrelsen), care coordonează campania de vaccinare.

Autoritatea Sanitară a ținut să precizeze că pentru moment nu se poate spune cu siguranță dacă cheagurile de sânge au fost provocate de vaccinul AstraZeneca.

„Suntem în mijlocul celei mai mari campanii de vaccinare din istoria Danemarcei și avem acum nevoie de toate vaccinurile la care putem ajunge. Așa că nu este o deicizie simplă să suspendăm temporar un vaccin” a declarat Søren Bronstrøm, directorul Agenției Sanitare din Danemarca, citat de televiziunea publică.

„Trebuie însă să reacționăm cu toată prudența când apar informații că ar putea exista reacții secundare grave”.

Tot Autoritatea Sanitară daneză a ținut să precizeze, într-o declarație de presă, că „există informații serioase și fiabile că vaccinul este sigur și eficient”.

Și alte țări europene au suspendat preventiv utilizarea vaccinului AstraZeneca, provenit dintr-un anumit lot (ABV5300), după ce în Austria, persoane vaccinate au dezvoltat tromboze. Una a decedat. Printre țările care au suspendat AstraZenca din lotul respectiv sunt Estonia, Letonia Luxemburg și Lituania dar problema este acum analizată de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA).

Într-o declarație de presă, EMA arată că nu există nici un indiciu că trombozele ar fi fost cauzate de vaccinul AstraZeneca din lotul respectiv sau ca vaccinul acesta ar provoca cheaguri de sânge, dar investigațiile continuă.