România va ajuta Republica Moldova să completeze chestionarele primite luni de la Uniunea Europeană, de care depinde dacă i se oferă statut de țară candidată la aderare, a declarat ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță.
Your browser doesn’t support HTML5
Vorbind în emisiunea „ Joi cu Liliana Barbăroșie”, o coproducție a Europei Libere și televiziunii publice M1, ambasadorul a spus că România, care a parcurs această cale înainte de aderarea la UE în 2007, poate oferi expertiză.
„Avem oameni care au lucrat efectiv pe aceste dosare. Expertiza această este încă vie în memoria multor experți ai noștri și putem să asistăm Republica Moldova în furnizarea acestor răspunsuri”, a spus ambasadorul Ioniță. El a subliniat însă că „răspunsurile trebuie să fie ale Republicii Moldova”.
### Vezi și... ### Siegfried Mureșan: Cred că se va acorda statutul de țară candidatăComisarul european pentru extindere, Olivér Várhelyi, a înmânat pe 11 aprilie ministrului moldovean de externe un prim chestionar din partea Comisiei Europene ca răspuns la cererea de aderare la UE depusă de R. Moldova pe 4 martie. Completarea chestionarelor care conțin sute de întrebări este o etapă cheie, iar în funcție de răspunsuri țările membre ale UE decid dacă oferă țării solicitante statutul de candidată, următorul pas fiind începerea negocierilor de aderare.
Daniel Ioniță, care își încheie în luna mai mandatul de ambasador la Chișinău început în 2016, s-a arătat încrezător în șansele R. Moldova de a obține statutul de țară candidată și de adera la UE, dar spus că trebuie să fie pregătită, cu toate instituțiile sale, de un proces lung și laborios.
„Cu siguranță Moldova va reuși să intre în UE”, a spus diplomatul, continuând: „Dar nu vorbim de un sprint, ci de un maraton”.
La primirea primului chestionar european, șeful diplomației moldovene s-a declarat încrezător că autoritățile de la Chișinău vor reuși să răspundă tuturor întrebărilor „în câteva săptămâni”, sperând să obțină la rândul său răspunsuri în privința statutului de țară candidată la aderare cu ocazia unui summit al UE din luna iunie.
### Vezi și... ### Nicu Popescu: „Țara noastră își accelerează parcursul european”Ambasadoarea moldoveană la Bruxelles, Daniela Morari, a explicat tot în emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”, la care a participat împreună cu ambasadorul României la Chișinău, că primul chestionar conține câteva sute de întrebări.
Întrebările din primul chestionar se referă la situația democrației, statul de drept, societatea civilă, administrația publică, serviciul public, gestionarea finanțelor publice, justiție, anticorupție, drepturile omului și minorități naționale.
Următorul chestionar așteptat în curând va fi mai voluminos. Răspunsurile Chișinăului vor permite Comisiei Europene să evalueze dacă R. Moldova se califică pentru statutul de țară candidată.
Ambasadoarea Daniela Morari este încrezătoare că „R. Moldova are toate ingredientele minime necesare care ar putea permite acest lucru”. Dar pentru o decizie favorabilă, va fi necesar consimțământul tuturor celor 27 de state ale UE, a mai precizat ambasadoarea.
Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE împreună cu Ucraina și Georgia, la scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie.
Fiind întrebat, în cadrul aceleiași emisiuni, ce va face România dacă Rusia ar ataca R. Moldova, ambasadorul Daniel Ioniță a spus că țara sa își va folosi calitatea de membră a UE și NATO și va „susține în continuare cauza cetățenilor Republicii Moldova”, care „doresc să trăiască într-o lume liberă și democratică”.